Autisme · Barn · Foreldre · Mobbing

De kan høre deg, og det kan jeg og!

Visste du at det ikke er noe galt med mine barns ører? De hører alt som blir sagt… eldstemann er jeg ganske sikker på hører mye mer enn det jeg gjør til og med. Og mange ser ut til å være helt uten forståelse for dette. Det er helt utrolig hva voksne mennesker kan få seg til å si i nærheten av barn med funksjonshemminger. Og noen sier det rett til dem!

see-1019991_1920

Mine barn kan være vanskelige for mange å lese. Spesielt junior kan være vanskelig å se om han får med seg det som blir sagt rundt ham.., Det er faktisk sånn at jeg har mang en gang sagt ting til ham og «gitt opp» å få ham til å gjøre det jeg har bedt ham om, og gått inn til ham 5 minutter senere, og da har han gjort det. Prossesseringsvansker kalles det. Han bruker litt lenger tid på at det synker inn. Andre ganger kan jeg si noe, ikke direkte til ham, og han begynner å gjøre det jeg har sagt umiddelbart. Alt dette kan skje fullstendig uten ansiktsuttrykk eller øyekontakt. Da er det veldig vanskelig å vite om han faktisk har hørt det du sier til ham! Men det har han…

Dette er det mange som ikke er bevisste når man står ovenfor barn med autisme. En annen ting som dette ser ut til å føre til er at man tror at de ikke forstår hva en sier. Så da trenger man ikke passe seg… Vel, dette synes jeg er viktig å komme innpå. For mine barn forstår ikke all kommunikasjon, men det er heeeelt umulig å vite hva de får med seg. Vi kommuniserer nemlig med veldig mye mer enn ord. Ansiktsuttrykk, toneleie, kroppspråk osv. Og jeg kan si deg en ting helt sikkert… noe får de med seg! Og de kan oppfatte det som blir sagt som mye mer graverende enn det vi mener… tenk da hvordan de kan finne på å reagere på noe som i utgangspunktet er negativt.

Og nei, det hjelper ikke å hviske. Noe sånt som 70% av alle autister er lydsensitive… det kan fint bety at de hører deg uansett hvor lavt du prater. Og blikket ditt… de ser, de føler, de vet…

Så husk det når kommentarene ligger helt ytterst på tungespissen… De små er kanskje ikke istand til å vise deg hvor vondt det er for dem å plukke opp på din fordømmelse av enten dem eller foreldrene deres, men de føler det like hardt og vondt som alle andre føler det. Og hvis barna skulle gå glipp av det, så kan jeg love deg at JEG hører det helt fint! Jeg ser blikket ditt! Jeg vet hva du mener, det synes på deg. Det er et ordtak som kommer til meg: «Barn gjør ikke som vi sier, men som vi gjør». Så kanskje vi kan stoppe mobbing helt selv! Bare et forslag  😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *