Autisme · Barn · Foreldre · Oversensitivitet

Klossete eller autistisk?

Her i huset ser det ut som om pjokken er ganske klossete. Han kræsjer inn i ting jevnlig. Vi har til og med perioder der han reiser seg opp og tilsynelatende kaster seg uprovosert inn i veggen eller skapet i stua. Dette er jo ganske merkelig oppførsel… Så jeg leste litt rundt om dette med kroppen til autister. Hvorfor er det noen som ikke orker å bli koset på, men allikevel vil bli klemt. Hvorfor er det helt vanlig for en person med autisme å ha god nytte av en kuledyne? Det er heller ikke uvanlig med vektede pledd og lignende for at de skal få roet seg.

Vel, det viser seg at grunnen kan være litt sammensatt. Taktil sensitivitet og behovet for å slippe de sosiale forpliktelsene som følger med en klem er ofte grunnen til at barnet med autisme ikke orker den typen nærhet. I tillegg er det sensitivitet ovenfor duft og lyd… alle sansene er med i en klem, og dette kan være svært overveldende for noen som merker hver eneste lyd og duft du har.

2012-10-06 13

En kuledyne fjerner en god del av disse uforutsigbare sensistivtetsproblemene. I tillegg er du kvitt alt det sosiale styret. Men hvorfor i alle dager kaster pjokken seg inntil veggen?? Dette er jo ulogisk.

Etter en del lesing rundt på forskjellige steder så viser det seg at mange autister opplever en slags nummenhet. Som om de ikke helt føler kroppen sin. Og det må jo være ufattelig ubehagelig! De har problemer med å føle seg selv. Det får selvsagt utfall i en slags klossethet. For hvis du ikke helt vet hvor du er i forhold til rommet rundt deg, og du ikke føler kroppen din før du får stimuli fra utsiden, så er det klart du blir klossete. Til og med  velger å bli klossete. Når guttungen kaster seg inn i veggen, så er det for å føle kroppen sin! Det forklarer jo en hel del kan du si! Så må vi prøve å lære ham hvor han kan kaste seg inntil og hvor han ikke kan. Det vitrineskapet mitt blir ganske slitt etterhvert… Det får jo en gutt på 33 kilo smelt inn i seg flere ganger i uka… Dessuten er det jo knotter og sånt som han kan skade seg på.  Men vi lærer så lenge vi lever. Enda en ting å tilrettelegge for 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *