Autisme · Barn · Foreldre · oppgitt · Sint

«Det synes ikke på de!»

Jeg vet det ikke er bare jeg som har fått høre denne! Det har faktisk blitt en stund siden sist jeg hørte dette. Kanskje fordi de fleste i min nære omgangskrets  allerede vet at barn med autisme ikke ser annerledes ut. Tross alt har eldstemann hatt diagnosen i 2 år allerede. Men av og til hører jeg fortsatt dette når jeg forteller om barnas diagnoser til fremmede eller til bekjente som jeg nesten aldri ser lenger. Samtalen går omtrent som følger:

Hun/han: «Hei, åssen går det med dere?»

Jeg: «Joda, det er litt heftig, men vi overlever:)»

Hun/han: «Og hva heter du deg lille venn?» (lent ned mot ett av barna)

Jeg: «Hun kan ikke svare deg så godt, hun strever med språk på grunn av at hun har autisme»

Hun/han: «Åååh! Det synes ikke på henne i det hele tatt»

På dette punktet i samtalen, kommer «nikkedukken» i meg frem igjen. Denne andre personligheten min som ikke gidder å ta meg bryet med å forklare at barn med autisme ikke har den diagnosen skrevet på utsiden av seg noe sted. Det er ufattelig mange mennesker med diverse diagnoser som det ikke synes på der ute. Det jeg synes er så fornærmende med denne uttalelsen er vel mest den innsmigrende tonen! Som om det er et kompliment! Jeg kjenner en dyp frustrasjon når jeg tenker på at det på et eller annet vis er en negativ ting at det synes på deg om du har en diagnose!!! De er da alle vakre uansett om de ser aldri så «autistiske» ut, eller «Down syndrom» ut eller «fysisk utviklingshemmet» ut.

Jeg prøver ikke å påstå at alle mennesker skal synes alle mennesker er vakre. Det vet jeg er utopi. Men det er jo like fornærmende å si det om barn med diagnoser som å si: «oi, du kaster ikke som ei jente i det hele tatt» til noen. Som om det er et kompliment! Det er ikke et kompliment, det er diskriminerende! Akkurat som at det å si at et barn ikke «ser» ut som diagnosen sin er ikke ett kompliment, det er slemt!

For å være helt tydelig: Autisme synes ikke. Så man kan egentlig ikke «se autistisk» ut. Ferdig snakka!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *