Autisme · Barn · Foreldre

Er autisme en sykdom?

Jeg og pappa satt her og skulle fylle ut noen forsikringsskjemaer og kom over en del av papirene som var vanskelig å svare på. Autisme er jo ikke en skade, så den eneste boksen vi kunne huke av var «sykdom». Deretter fulgte spørsmål som «når dukket symptomene opp» og lignende. Dette gjorde meg litt  nysgjerrig.

For jeg er ganske sikker på at Autisme ikke er en sykdom.

Så jeg tok men litt tid til å sjekke kilder. Det store medisinske leksikon definerer sykdom slik:

«Sykdom, fellesbetegnelse på tilstander som kjennetegnes ved forstyrrelser i kroppens normale funksjoner. Begrepet er vanskelig å definere, og det har hatt en tendens til stadig å bli utvidet»

Så neste steg ble naturligvis å sjekke samme leksikon etter definisjonen på autisme:

«Autisme, tenkningsforstyrrelse hvor tenkningen ikke følger logiske baner som er tilpasset virkelige forhold, men har en rent subjektiv karakter (ønsketenkning, «følelseslogikk»). Det tas ikke hensyn til reelle eller logiske muligheter. 

Autisme brukes også som betegnelse på en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse hos barn. Hovedsymptomene er problemer med kontaktevne, forstyrret språkutvikling og ritualistisk og tvangspreget atferd. Se Aspergers syndrominfantil autisme

Jeg synes dette var svært interessant å se opp mot hverandre. Og i det store medisinske leksikon står det definert under «psykisk helse» når du snakker om autisme…

Dette kan selvsagt diskuteres opp i mente, men det er ikke egentlig det jeg skal dypt innpå. Hvorfor har ikke forsikringselskaper en boks for annet enn sykdom eller skade? Hvorfor er det sånn at jeg må kave meg gjennom ett skjema som overhodet ikke tar hensyn til at det finnes andre bokser i verden? Kan de ikke bare lage en «annet» boks?

Jeg vil si at autisme er en tilstand, ikke en sykdom. Du er jo ikke syk hvis du har psykisk utviklingshemming, Tourettes eller adhd, du lever med en tilstand utenom det vanlige. Og den må tilrettelegges for. Forskningen er vanskelig å sette seg inn i når det gjelder autisme, men det er noen gjennomgangstemaer. Genetikk er en av de tingene de fleste forskere er enige om er en del av bildet. Ellers er det mye frem og tilbake. Uansett er det noe som har skjedd som har gjort at UTVIKLINGEN har gått en annen vei. Og da er vel spørsmålet om det finnes en kur ganske selvforklarende: NEI! Det eneste du kan gjøre er å tilrettelegge fordi utviklingen har allerede skjedd. Vi kan ikke skru tiden tilbake og derfor kan det ikke kureres! Enkelt og greit.

Det man vet er at ved intensiv opplæring i tidlig alder (og videre selvsagt), kan man kompensere for en del av vanskene som følger med. Og kanskje man en eller annen dag kan finne noe som forhindrer at autisme oppstår. Sånn situasjonen er i dag så vet vi at barn allerede nede i 2 måneders alder har symptomer på autisme (Ted talk: A new way of diagnosing autism), noe som indikerer (ihverfall for meg) at utviklingen har allerede skjedd innen vi ser den. Så en forhindring er foreløpig ganske langt unna.


Jeg vet jeg ikke får overbevist verden om å putte inn en boks for autisme spesifikt på skjemaer… men en «annet» boks hadde vært fint, for oss som hører til i «annerledes»-boksen. Og så mye hadde det vel ikke krevd av dem med denne ekstra boksen.

Men en kamp av gangen… venter på svar om skole!! #spent

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *