Autisme · Politikk · Sint

16 åring under angrep av voksne…

For det er vel det det egentlig handler om når voksne mennesker skriver meningsinnlegg og artikler som angriper en ung jente med stålfokus? Det at hun har autisme og selektiv mutisme er da helt uinteressant i utgangspunktet? Unntatt kanskje som en god grunn til å være ekstra raus, så er ikke diagnosene hennes veldig avgjørende i klimakrisen.

Natten drar seg på. En liten stund før midnatt tikker det inn en melding på telefonen min… Det er Ragne. “Vi må snakke sammen… om Kari Jaquesson…”.

Samtalen blir lang, midnatt kommer og går. Tvitter har et nettroll, og denne gangen går det ut over et av barna “våre”. For de er liksom blitt det over årene som har gått. De unge menneskene med autisme der ute tilhører ikke oss, men gud som vi prøver å legge vingene våre over de.

Det som er forskjellen denne gangen er ekstremt viktig. Greta trenger oss ikke vanligvis. Hun fungerer godt. Hun har et fokus, klima. Og i dette fokuset hjelper autismen henne. For en gangs skyld i denne jentas liv, så er autismen god hjelp i at hun kan klare å holde fokuset på det som er viktig. Saken hennes. Autisme er mye, men det det er aller mest er en annerledes måte og se og oppfatte verden på. Som så mange andre mennesker med autisme, klarer altså denne 16 år gamle jenta å gjøre en evne som av og til er en hemsko, og gjør den til styrke. 

Så kommer Kari da… 

Needless to say, Twitter bobler over!

“Robot” er tydeligvis et ord Kari Jaquesson synes passer for mennesker med “den diagnosen”. Jeg kan ta for meg så mye med denne posten annet enn det ordet, for eksempel, hvor nedlatende den generelle tonen er og hvor lite Kari Jaquesson tydeligvis vet om autisme. Men ordet “robot” gir meg grøsninger. 

Å skjære alle over denne kammen er så kunnskapsløst at det er skremmende. Det som er enda mer skremmende er at hun sannsynligvis ikke er den eneste som har denne holdningen!

Bare så jeg har sagt 1 ting først. Dette er en robot:

Ikke dette:

Så… litt tilbake til kammen:

Det å si at “alle med autisme er noe som helst” er som å si at alle med blondt hår er dumme. Du vil finne eksempler og unntak for nesten alt. Du vil sikkert finne mennesker med autisme med robotaktige bevegelser eller talemønster, akkurat som du sikkert kan finne mennesker uten en eneste diagnose med robotaktige bevegelser og talemønster. 

Det å redusere et menneske (for det er det Greta er…) til å være andres nikkedukke som robotisk gjør det du taster inn på appen at hun skal gjøre er fornærmende på så mange plan!

Men, autisme er ufattelig komplisert! Og det er her mange blir forvirret. Og det er nok derfor flere artikler kommer ut med et altfor snevert syn. For det å ha autisme gjør nemlig at du kan fungere utmerket på noen områder, og helt forferdelig dårlig på andre. 

Ta guttene til Ragne. Hun fortalte meg en historie i natt som illustrerer dette godt. Hun hadde dem med på Rema, som så mange andre. Men når guttene skal ut av butikken blir de nesten påkjørt. Hvorfor? For stresset på butikken, noe som kan sende mange med autisme i fosterstilling, gjør at det å se rundt et hjørne, høre bilduren, eller oppfatte de mest enkle og naturlige ting som en bil, er nesten umulig. Denne gangen gikk det bra om enn bare såvidt, og hadde dette vært eneste gangen Ragne hadde vært redd for livet til ungene sine pga. deres manglende evne til å vurdere fare for seg selv eller andre, kunne man kanskje avskrevet det med at barn av og til feilberegner. Men det de fleste ikke forstår er at dette er for oss med autisme ofte HVER DAG.

Men spør disse guttene om månelandingen, 2. verdenskrig eller Titanic og du hadde fått ståpels av hvor fantastiske de er. Hva de ikke kan, og kan forstå om disse temaene. Fokuset de kan oppnå er ufattelig og den påfølgende kunnskapen og forståelsen rundt særinteressene de har, kan VIRKELIG forvirre de voksne rundt. “Så flinke de er!!! Det er godt å se det går så mye bedre!” Men en butikktur kan være farlig. Skogtur? Pass på stupene, farevurdering er ikke påskrudd.

Når jeg tar utgangspunkt i mine barn så ser jeg at regler kan læres inn. “Se begge veier før du går over veien”. Men forståelsen er ikke der. Derfor strever de med å få disse reglene til å sitte i hodet. Eksempler: Kaste søsteren utfor en høy kant, ja hvorfor ikke. Hoppe etter selv etterpå, tja det er mulig. Hoppe i vannet selv om jeg ikke kan svømme, ja selvsagt. Jeg elsker jo vann.

Til sammenligning kan denne roboten unngå kanter og stup helt fint med sensorene sine.

Men J. Edgar (som vår heter) kan ikke holde tale i FN! 

Jeg leste en artikkel for noen år tilbake. En ung mann med autisme som tilsynelatende fungerte godt, var på flyplassen. Ved mulighet gikk han ut og la seg i hjulet på flyet. Utfallet ble fatalt. 

Andre med autisme: 

Anthony Hopkins

Dan Akroyd

Daryl Hannah

Stanley Kubrick

Pluss et utall andre som man ser gjennom historien som har hatt klart autistiske trekk og sannsynligvis ville fått diagnosen i dag.

Poenget er og blir: Autisme er på et enormt stort spektrum og Greta Thunberg kan fint være istand til og til og med ha ekstra nytte av autismen sin i den situasjonen hun står i idag! Hun er en kjempe og Kari Jaquesson og alle andre som anklager jenta for å være styrt, Ragne og jeg inviterer dere hjem til oss for en test. Styr våre barn i en retning de ikke er 150% enig i. For dette fokuset Greta utviser på klima, kan jeg garantere ikke er lett å styre noe sted. Hvis det er noe Ragne og jeg er helt sikre på er det at her er det Greta som styrer showet. Hun har hjelp, hun har mennesker som er enige med henne, hun har sponsorer. Men det er en vilje og et fokus i Greta som ikke lar seg bøye. Det er det fokuset som har ført henne dit hun er i dag, og det synes jeg kritikerne skal ta innover seg.

For ikke lenge siden. 2014 faktisk, mottok en 17 år gammel jente nobels fredspris etter å ha startet en blogg i en alder av 11 år om livet under Taliban. 15 år gammel ble hun skutt i hodet på vei til skolen. Heldigvis overlevde hun. 

Greta er ikke for ung til å forstå. Hun er ikke ute av stand til å kjempe for det hun tror på. Grunnen til at noen sier hun er kjøpt og betalt og styrt er fordi hun har autisme, og det er rett og slett ikke sannheten. 

<3<3<3 Helene & Ragne Beate2 thoughts on “16 åring under angrep av voksne…

  1. Temple Grandin har autisme men er professor i husdyrfag, dyratferd og skrevet faglitteratur om dette og den autistiske hjernen. Hun er ingen robot men en fagperson som med sine unike evner revolusjoniserte sitt fagfelt, og måten vi forstår hjernen og informasjonsbearbeidelsen til de med «autisme». Slik også unge Greta er i ferd med gjøre innen sitt valge fagfelt. Bare vent Greta vil nok vise disse uopplyste synserne hvor skapet skal stå.

  2. Folk har fortsatt mye å lære om Asperger syndrom / Autismespekterforstyrrelse. De evner en har kan forsterkes igjennom fokusering, logisks sans og utholdenhet. Personligheten er forskjellig, noen er mer utadvendt, mens andre er mer innesluttet for eksempel. Derfor opplever andre oss også forskjellige. Evnene er også en del av personligheten som kommer til utrykk på forskjellige måter. Noe har sterkere vilje til å gjennomføre ting også. Mange utvikler seg i gjennom interesser på samme, slik det er med NT ( det nevrotypiske menneske ) mennesker også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *