Autisme · Ferie · Oversensitivitet

Handicap i parker og VIS HENSYN armbånd

Som mamma til to barn med autisme er det en eneste måte vi kan være i parker.

Det er ved hjelp av Vis Hensyn armbånd. Disse armbåndene gir deg rett til å gå «først i køen». Det vil si at du kan gå inn ved enten egen handicapinngang eller ved utgangen til en karusell eller lignende. Da blir du plassert så fort som mulig på tømmerrenna, karusellen eller hva det nå skulle være. De gir ofte også rett til å kjøre 2 ganger uten å gå for å stå i køen.

DU FÅR DEM KUN NÅR DU HAR ET HANDICAP. 

De fleste steder i Norge har dette i en eller annen form. Så lenge man må stå i kø for å kjøre noe er det som oftest en slik løsning for de med handicap. Det mange av oss etterlyser er at det blir informert om. For ofte tar det lang tid før vi med barn med handicap finner utav at det finnes. I tillegg blir ingen andre informert om dette, noe som vil si at man fort kan få ubehagelige blikk og kommentarer når man står der og venter.

Sist vi var i Dyreparken fikk jeg mange slike blikk. Heldigvis er jeg nesten immun nå… Men mange synes det er flaut og vanskelig og da kan det fort ende med at man lar vær å dra i parker for å unngå ubehageligheten. Men de fleste hadde ikke vært sure for det, hadde de bare visst hva som er grunnen til at man har det. Så dette innlegget skriver jeg for å informere om hva dette betyr.

Handicapene som godkjennes kan være synlig, men de kan også være HELT USYNLIG. For eksempel med autisme er det varierende grunner til at man kan få et slikt armbånd. Eksempler:

Barnet klarer ikke stå i kø på grunn av lydene.

Barnet klarer ikke stå i kø pga. duftene.

Barnet klarer ikke stå i kø pga. urolighet i kroppen. Ganske enkelt, kroppen klarer ikke stå stille.

Barnet forstår ikke tid. Ikke slik som andre barn, men fordi de rett og slett ikke er istand til å føle tiden går. De må ha visuell hjelp, og hvordan kan man egentlig tidsfeste nøyaktig hvor lang tid det vil ta?

Alt dette er vel og bra, men hvorfor ikke bare holde ut som alle andre foreldre tenker kanskje du? Og det skjønner jeg hvorfor du tenker! Men når mine barn ikke får det til fører det ofte til utagerende adferd. Da slår, hyler, sparker barna. Og jeg kan ikke garantere at du og ditt barn ikke er i veien når dette skjer.

Noen mener nok at vi burde blitt hjemme uansett når barnet vårt er slik. Jeg tenker at denne gruppen mennesker kommer jeg til å late som ikke finnes. Jeg har ingen tro på at vi vil kunne klare å komme til en felles forståelse allikevel.

Men til resten der ute! Vi vil gjerne være med, men vi trenger din hjelp og forståelse! Og nå vet du ihvertfall hvorfor vi får utdelt disse armbåndene! Kanskje det hjelper litt for deg å forstå hvorfor du og ditt barn må vente noen minutter ekstra. På forhånd takk <3

3 thoughts on “Handicap i parker og VIS HENSYN armbånd

  1. Skulle ønske jeg visste om dette før. Vi skal til Hunderfossen i morgen. Mellomste har barneautisme og har ikke tidsbegrep uten ask-planer og bilderemser. Hvor får man egentlig tak i et slikt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *