Anmeldelse · Autisme

Bokanmeldelse: Martes bok (Mie Mohlin og Magne Medhus)

Fra bokens bakside:

Marte skal på sommerferie! Hun skal være en uke på Sommerøya sammen med Guro, som går i klassen hennes, og Martes kusine som er 19 år og heter Frida. De skal reise med båt, og på sommerøya kan de bade og ri og treffe nye venner. Jentene gleder seg. Men kanskje er det litt skummelt også, å være på et helt fremmed sted.

Marte har autisme. Hvis du vil vite mer om hvordan Marte og vennene hennes har den, kan du lese «Slik kan det være å ha høytfungerende autisme og Asperger syndrom».

Anmeldelse fra Ossplussautisme, ellers kjent som Helenes mening.

Dette er en KJEMPEFIN bok for barn å lese. Og voksne for den saks skyld. Den gir et skikkelig innblikk i hverdagen med autisme og tar for seg de fleste universale problemstillingene til barn med autisme. Du får innblikk i hvordan en kognitiv overbelastning kan arte seg, symbolbruk og planer for dagen er med. Behovet for forberedelse og manglende vurderingsevne blir dekket på en fin beskrivende måte og ikke minst sosialt samspill og hvordan det kan utarte seg. Nå har Marte høy funksjon og dermed ingen problemer med språkutvikling og motorikk, men mange av tingene hun både sier og gjør kjenner jeg godt igjen fra mine egne.

I tillegg får du en herlig samhandling mellom 2 barn på spekteret som gir litt tilkjenne den typen problematikk man kan møte på når man for eksempel har flere i samme hushold eller venneflokk med de samme utfordringene.

Boken er rørende fri for fordømmelse og presenterer hvordan man kanskje burde møte mennesker med asf, både som barn og voksen. Adferden til Marte kan arte seg tidvis som svært sosialt klossete eller uakseptabel, men de andre menneskene i historien viser en fin tilnærming uten sinne og mange krav, samtidig som at de fortsatt oppfører seg som mennesker med egne tanker og behov. Forfatterene har funnet en god måte å vise forskjellene mellom Marte og de rundt seg uten at Marte virker slem eller dum. Jeg tenker at barn og voksne som leser denne boken vil komme utav den med en annen forståelse, og om ikke annet kanskje ha lært en alternativ måte å reagere på mennesker med ASF.

Den er lettlest og passe lang. Den dveler ikke ved noe, men har med seg alle de små og store utfordringene til Marte gjennom hele boken, slik at den autistiske adferden virker sammenhengende og ikke bare tidvis tilstede.

Anbefales!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *