Anmeldelse · Autisme

Bokanmeldelse: Slik kan det være å ha høytfungerende autisme og Asperger syndrom (Mie mohlin og Magne Mehus)

Fra bokens bakside:

Har du lest «Martes bok»? Den handler om Marte som er på sommerferie sammen med klassevenninnen sin, Guro, og kusinen, som heter Frida. De opplever mye morsomt og spennende sammen. Men i boka forklarer Marte at hun har et problem. Hun har noe som kalles autisme. Og den nye vennen hun får, Ola, forteller at han har Asperger syndrom.

Autisme og Asperger syndrom er funksjonshemninger. I denne boka kan du lese mer om hvordan Marte og Ola, og andre barn med autisme og Asperger syndrom, kan ha det. Noe likner kanskje på ting du har opplevd selv. Andre ting kan du kjenne igjen hos andre.

De voksne kan lese mer i boka «høytfungerende autisme og Asperger syndrom av Mie Mohlin og Magne Mehus.

 

Anmeldelse Ossplussautisme. Også kjent som Helenes mening.

Bokens bakside gir et litt skjevt bilde av hva innholdet er. Når jeg først leste det trodde jeg jeg burde ha lest «Martes bok» for å få mest utav denne boken. Det var helt unødvendig. Denne boken kan du fint lese uten å ha lest noe annet og få like mye utav den.

Denne boken er siktet mot den yngre garden. Barn i barneskole og kanskje i ungdomsskolen avhengig av hva du allerede kan om autisme. Den gir et fint bilde av hvordan de som er såkalt høytfungerende kan ha det i en hverdag. Den tar opp temaer som sansene/sanseinntrykk og hjernen, det å være sammen med andre, stress, venner, samtaler, rutiner og sammenlikner mye med hvordan man er hvis man er normaltfungerende. Jeg synes den er god til å forklare og ufarliggjøre diagnosen ovenfor barn og kanskje også voksne. Jeg hadde kanskje ønsket noe mer utfyllende om hvordan et kognitivt sammenbrudd ikke er dårlig oppførsel, men dette temaet er omgått med «å ha det vanskelig». Det er jo veldig forskjell på hva det betyr «å ha det vanskelig og dette savnet jeg. Nettopp for å avmystifisere dette for barn.

Boken er lettlest og kortfattet og dermed egner seg godt for de som skal prøve å forstå det grunnleggende man trenger for å kunne være venner med en med autisme. Den egner seg også som en første innføring for et barn som selv har diagnosen og skal begynne å se seg selv i lys av den.

Så oppsummert: En god bok for små og noen store!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *