Autisme · Barn · Barnehage · Foreldre · Skole · Tilrettelegging

Brev til barnehagen

Jeg har blitt bedt om å gjengi brevet vi delte ut til barnehagen når junior først fikk autismediagnosen. Vi ville gjerne skrive noe som snakket rett til barna, for det kan være vanskelig å forklare alle voksenordene til barn. Og ikke alle synes det er enkelt å «oversette» fra voksenspråk til barnespråk. Dessuten er det mer enn nok beskrivelser av autisme på nett for de voksne, men lite for barna! Her er brevet:

Vi hadde et bilde av ham som smilte stort 😉

Hei. Jeg heter «junior» og er 3 år.

Jeg har diagnosen infantil autisme også kalt barneautisme. Denne diagnosen gjør at jeg strever med forskjellige ting i hverdagen min. Jeg kan fremdeles ikke snakke. Jeg sier noen ord, men klarer ikke å fortelle hva jeg vil eller hva jeg føler.

Jeg er veldig glad i andre barn , men vet ikke hvordan jeg skal være sammen med dem. Når jeg blir veldig ivrig så begynner jeg å fekte og slå rundt meg og forstår ikke at dette kan gjøre vondt for de som blir truffet. Når de så blir sinte på meg, så forstår jeg ikke hvorfor.

Jeg blir også veldig sliten når det blir for mange rundt meg, eller det blir mye støy. Da blir jeg fort frustrert og da kan jeg reagere ved å sette opp farten, sprelle, slå med armene eller gråte utrøstelig. Jeg trenger alltid at noen voksne hjelper meg utav slike situasjoner.

Ute i barnehagen liker jeg veldig godt når noen gir meg fart på huska, når noen kan sykle med meg bakpå eller rett og slett leie meg litt rundt. Inne er jeg glad i å leke med biler, tog og magneter. Jeg er også veldig glad i herjing nede på tjukkasen.

Det er fint hvis dere snakker om dette med barna deres. Jeg vil veldig gjerne være sammen med dem, men får det ikke alltid til.

Hilsen Junior og Junior’s mamma og pappa

Dette var første utgaven av brevet. Senere delte vi ut et til med oppdaterte interesser og lignende. Forfatteren av brevet var mammaen min, med litt redigeringer fra meg. Som dere ser brukte vi riktig ord på diagnosen, litt for å sørge for at barna har begrep om ordet fra start av og også for at foreldrene skulle kunne søke det opp og få et inntrykk av hva det ville si.

Dette er bare å bruke som en slags mal, men husk at det er viktig å tilpasse brevet til barnet det gjelder <3 Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *