Autisme · Barn · Ferie · Foreldre · Glede · Høytider · Jul · Takknemlig

Julen i Annerledeshusene

Jeg har skrevet om juledagene i relativt stor detalj, og tenkte jeg skulle holde meg til et litt mer overordnet tema i dette innlegget. For det kan være vanskelig å være en familie med tunge dager i julen. Mange tenker at når man har det tøft i julen er det fordi man har mistet noen eller lignende. Men det er mange med svært vanskelige dager i julen, enten det er på grunn av autisme eller psykisk sykdom. Det er ikke lett å være syk i julen. Det er ikke lett å være alene i julen… ja, det er mange ting som gjør slike høytider vanskelige.

Hos oss er det vel glansbildene som triller inn via sosiale medier som er vanskeligst. Der den ene etter den andre har fine familier som sitter pent ved bordet eller foran pakkene. De flotte barna som sitter å ser utålmodig, men allikevel adlydende på pakkene under treet. Flinke små, flinke voksne. Vi vet vi og at dette ikke nødvendigvis er akkurat slik julaften utartet seg for mange av dere, men det er nå det vi må forholde oss til allikevel. Jeg tenker at tiden før sosiale medier hadde endel fordeler..

Mine små har ingen tålmodighet med pakker og styr, og det er mange som oss. Vi ser og vet at vi aldri passer helt inn med dere andre.

Mange prøver allikevel, ofte for familiens skyld, å få til jul som alle andre har det. Fordi noen i familien ikke forstår at tilrettelegging er det eneste som kan gjøre ting bedre, og bidrar til at det blir vanskelig å tilrettelegge. Mange må sitte på julekvelden og forsvare ovenfor de som ikke lever med dette hver dag, at jo, han må få lov til å sitte på rommet…slippe å spise med de andre osv, osv. Både barnet selv og forelderen må tålerere både blikk og kommentarer om oppdragelse. «Hvis det hadde vært meg…»

Slik blir det ingen hyggelig jul av. I tillegg er det barnet selv som både hører og vet at mamma og pappa må tåle dette for hans/hennes skyld. Ikke en god følelse for dem heller vil jeg påstå.

Så er det mange dette ikke gjelder for, men kanskje vi skal være litt ekstra tolerante ovenfor en sårbar gruppe. Jeg ser at mange poster i det stille om vonde juleopplevelser i grupper der de vet de ikke blir angrepet. Og jeg vil gjerne reise meg litt opp for dem og minne folk flest på at ikke alle er folk flest. At toleranse og omsorg er viktigere i jula enn noen annen gang. At du kanskje kan spare deg den kommentaren akkurat denne uka. Det er ikke like enkelt for alle, og det er vår jobb å gjøre det så lett som mulig. Det koster ikke så mye å si at det ikke er så farlig om ungen spiser i et annet rom eller sitter på nettbrettet sitt! Bare akkurat denne uka. Ta prinsippene en annen tid på året!

Vær raus <3 Vi blir så takknemlig for det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *