Autisme · Autismemyter · Barn · Foreldre · Tilrettelegging

Autismemyter: Glutenfri diett kurerer autisme!

Det verserer en teori om at man kan spise seg frisk fra autisme og ADHD. Med dette temaet blir jeg, som med vaksinene, ganske oppgitt. Men allikevel klarer jeg i motsetning til vaksinediskusjonen å puste meg gjennom og derfor argumentere litt mer logisk. Grunnen til det, er at jeg kan se hvorfor man blir forvirret. I motsetning til vaksiner der forskningen som ble brukt var forfalsket, er det mye erfaring hos brukere som viser forbedring i autismesymptomer når man introduserer dietter. De mest populære diettene er glutenfri og melkefri.

wheat-995055_1280

 

Jeg vil oppklare dette emnet på så enkel måte som mulig med noen fakta og legge til litt egne refleksjoner over disse faktaene


1. Mange mennesker med autismespekterforstyrrelse har fordøyelsesplager.

2. Gluten- og kaseinfri diett hjelper for noen mot udefinerte fordøyelsesplager.

3. Mange mennesker med autismespekterforstyrrelse og fordøyelsesplager får bedring av autismesymptomene når de endrer diett.

Det jeg ønsker å reflektere over er autismesymptomer som blir bedre. Tross alt er det vel ikke en veldig vanskelig konklusjon å dra at det å ha vondt i magen vil gjøre «symptomene» verre. En kan vel lett relatere til at smerter gjør oss veldig grinete og vanskelig å ha med å gjøre. Og for en med autisme vil det å ha vondt eller være syk si at «symptomene» blir sterkere. For de som da reagerer på en diett uten melk eller gluten, gjøre at personen blir mer harmonisk.

Det er dog viktig å få frem at de eneste personene som disse diettene fungerer for er de som HAR en fordøyelsesplage. Akkurat som at en glutenfri diett ikke hjelper meg som ikke er allergisk mot gluten, hjelper den heller ikke de med autisme som ikke har magetrøbbel. Ergo så er det ingen sammenheng mellom autisme og gluten/melkefri dietter. Man kan ikke «spise» av seg autisme.

Det er de som påstår at etter å ha endret diett, har barnet blitt «friskt» for autisme. Da må jeg påpeke at autisme er en SPEKTER forstyrrelse. Det vil si at man kan ha veldig tydelige «symptomer» på autisme, og veldig svake «symptomer». Det kan kanskje forklare litt hva som skjer når noen opplever at autismen «forsvinner» med diettendring. Hvis «symptomene» blir forverret av fordøyelsesplager og man behandler disse, vil symptomene «forsvinne» hvis man bare har svake tegn fra før av. Det betyr IKKE at autismen er borte. Det betyr at autismen er svak, så svak at tegnene kun kommer frem når barnet har det vondt/vanskelig. Mat er IKKE en kur, for hverken autisme eller ADHD.

Autismespekterforstyrrelse har en rekke «vanlige» tilleggsvansker. Disse vanskene kommer ofte, ikke alltid, sammen med autismen. Disse vanskene kan også oppstå UTEN autisme. De vanligste er:

1. ADHD

2. Sensitivitet for sanseinntrykk (lyd/berøring/lukt)

3. Angst

4. Fordøyelsesplager

5. Depresjon

6. Tourettes syndrom

7. Epilepsi

8. Søvnforstyrrelser

(linkene sender deg direkte til sider som er gode kilder om den enkelte diagnosen)

Disse vanskene/diagnosene må tilrettelegges for eller behandles. Det er viktig å skille dem fra hverandre for å kunne gi behamdling for den individuelle diagnosen. Det er også viktig å huske på at man ikke kurerer andre diagnoser personen har ved å kurere en av dem. Om enn symptomene kan bli lettere, er ikke (i dette tilfellet) autismen kurert bare fordi andre lidelser er kurert/bedret.

Hvis noen lurer på om ditt barn eller du har fordøyelsesvansker, kan det være vanskelig å få satt diagnoser. Mange prøver seg ut på dietter istedet for å ta en masse tester da dette kan være vanskelig for barnet. En løsning er ofte å prøve dietten først og hvis man ser bedring, gå gjennom prosessen med diagnosesetting. Her er det mulig å laste ned/bestille heftet  «Hva bør du vite om gluten- og kaseinfri kost til barn med autisme»

Håper dette oppklarer hvorfor vi ikke har valgt å sette igang en diett på våre barn. Vi har ingen indikasjon på at de har problemer med fordøyelsen sånn saken står nå.

Denne myten må man vel egentlig si er «busted» da det er svært varierende hva slags diett som fungerer og den kun kurerer/behandler bivansken, ikke selve autismen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *