Autisme · Barn · Foreldre · Hjelpemiddelsentralen · Hjelpemidler

Hjelpemidler: Tid

Tid

Tid er vanskelig, selv for barn uten noen diagnoser. Sånn jeg oppfatter det, kan nok mange barn (og voksne) ha litt nytte av en visuell representasjon av tid som går. Derfor har vi klokker.

For barn med autisme er tid enda vanskeligere. Hvis en tenker over hvordan språket vårt er, og hvordan vi bruker det, så vil man støte på mange forvirrende begreper. «Vent litt». Hva i all verden er «litt»? Hvor lenge er det? «Jeg kommer snart». Igjen ett ord som kan bety en ting for meg og noe annet for deg. Det er mange av dem. «Etterpå». «Om noen minutter» – hvor mange er noen?? og hvor lenge er egentlig ett minutt? Tenk så forvirrende! Når jeg sier til min sønn, «du må vente litt», så svarer han med en skuffet lyd «naaah». Oppgitt, helt sikkert delvis fordi han ikke aner hvor lenge det er. Så spør han igjen under ett minutt senere. Og så må jeg gjenta meg selv. Da er denne kjekk:

12552952_10205239495415907_2839046893150772446_n-1986469-10-1455867343513
Lysdiodene representerer minuttene som går og det kommer ett lite pip når den har telt ferdig. For de mest lydsensitive kan du også skru lyden ned/av på disse. De finnes i 8 minutter/20 minutter/60 minutters varianter (som jeg vet om). Jeg bruker som oftest 8 og 20 minutters varianten. 15 minutter eller mer er ofte for mye for mine å forholde seg til!

De fås via hjelpemiddelsentralen, men kan også kjøpes. Dessverre er det sånn at de er sinnsykt dyre. Når vi sjekket, lå de på over 2000 kroner. Da ville jeg vel anbefale appen: Visual Time Timer (finnes også for Iphone). Den fungerer fint, men det er klart at disse «stokkene» som vi kaller de, er veldig mye mer utholdne enn en telefon. Disse tåler nesten alt av behandling, og blir ikke ødelagt. De er små og hendige. Har du en kan du ta den med overalt.Dessuten kan du sende den med barna uansett hvor de skal, og ikke måtte skaffe barnet en telefon. Jeg vet at mine to må nok vente lenger på en telefon enn normalt. Nettbrett har de derimot allerede fått!

Hvis du skal søke på en av disse, husk å søke på å få 2. En til hjemmet og en til barnehage/skole. Du får dem ikke hvis ikke barnet har en diagnose som gir behov dessverre.

Ellers finnes det mange apper med visualisering av tid. Søker du på «timer» på play eller appstore, dukker det mange fine opp. Finn en som passer ditt barn.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *