Autisme · Barn · Foreldre · Høytider · Nyttår · Stress · Tilrettelegging · Vinter

Nyttår og autisme (2015)

Ja det smalt! For å forklare ting som ble gjort i år må jeg nesten forklare i fjor.

I fjor var vi hjemme alene. Juledagene hadde vært fylt av mer enn nok selskap, så vi roet det hele ned på nyttårsaften. Ungene ble med ut å smalt fyrverkeri alt for tidlig. Ja jeg vet, noen er sensitive for fyrverkeri. Dette har jeg dårlig samvittighet for. Samtidig var intensjonen min å la ungene legge seg og sove gjennom hele midnatt, så dette var eneste sjanse.

Fyrverkeriet kom på plass og så begynte vi å smelle løs.

Den ungen som er ekstremt lydsensitiv, spratt opp og ned av vill glede. Den andre gjemte seg bort? Ungene ble lagt og eldstemann (som er lydsensitiv) våknet av smellene og sprang rundt i 2. etasje i vill glede.

hand-1105331_1920

Så i år gjorde vi noen forandringer: Vi hadde kun ett familieselskap hele julen, så da kunne vi ta oss friheten til å ta ett miniselskap hos Mim på nyttårsaften. Dette var kjekt på flere måter. Ungene og fetteren og kusinen deres fikk litt tid til å leke sammen i ro. Med full oppfølging fra oss voksne selvsagt. Når vi da satte i gang med fyrverkeri så var vi på bøgda og hadde litt mindre naboer å bekymre oss for. Pjokken var like ivrig som i fjor og tulla sprang inn så fort hun kunne. Heldigvis var det en liten fetter som likte å kunne være sammen med sin lille engstelige kusine. På denne måten kunne de stå å se på fyrverkeriet gjennom vinduet i stedet. Når bråk og lys var over, pakket vi ungene rett i bilen. Dette for å unngå enda ett oppbrudd med de andre.

Vi dro hjem og barna fikk mat og ble lagt til vanlig tid. Rutiner er som sagt alfa og omega her i hus, så sånn ble det. Når klokka ble kvart på 24 på natta, gikk jeg inn for å vekke junior. Han ville IKKE stå opp. Han var svært uinteressert og vi lot ham legge seg igjen med en gang. Der rullet han inn i dyna og ignorerte resten av fyrverkeriet.

Tulla våknet engstelig, men etter at mamma hadde liggi litt i senga med henne og forsikret om at det gikk bra, sovnet hun fint igjen. Smellene var for det meste over etter 15 min. Natta roet seg og nyttårsaften var over.

Det er forøvrig feil å si tulla ikke er lydsensitiv, men broren er så mye verre i det daglige.

Stresset meldte seg noe de neste dagene men ellers gikk det fint. 1. nyttårsdag ble feiret hjemme og 2. januar var det tur med onkel, tante, fetter og kusine pluss ett vennepar til. Dette gikk veldig fint, men stresset etter turen var tydelig resten av dagen.

Siste feriedag ble tilbrakt i hagen med all den nye snøen. Ungene var fra seg av glede!

Da var ferien over. Bloggen ble skrevet i dag fordi jeg var for utslitt til å skrive noe som helst under de siste dagene før hverdag. Nå ligger jeg på sofaen og trenger ferie fra ferien. Men det har jeg egentlig ikke tid til det heller!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *