Autisme · Forskning · Politikk

Homoterapi!

«Nå har det tippa for Helene» er det nok mange som tenker. Som om homoterapi har noe med autisme å gjøre. Men det har det faktisk. For det finnes da mer enn nok mennesker med autisme som også er skeive! Mennesker med funksjonsnedsettelser er ikke hetero automatisk, er de vel? De er på alle deler av autismespekteret, kjønnsspekteret og seksualitetsspekteret. Vi ser ikke kjønn og sex som en «du er enten homo eller hetero, mann eller kvinne» lenger. Vi ser det på et spekter, akkurat som autisme. Og man er like sannsynlig til å være et annet enn forventet sted på disse andre spekterne, selv om man også er på autismespekteret.

Synes dette var et fint bilde med god symbolsk verdi. Under denne paraplyen passer det mange mennesker inn.

10. desember skal stortinget stemme om homoterapi skal være lov i Norge. Jeg kan ikke annet enn å gremmes. Ikke visste jeg at det var lov, og hvis det var det, var det overhodet ikke i mine tanker at det kunne faktisk bli praktisert i Norge. Men det er det, og det blir det.

Diskusjonen om dette skal være lov, er i kamp med trosfriheten. Man mener at man skal få lov til å si at homofili er en synd, og derfor blir det vanskelig å regulere bruken, både pga. tros- og ytringsfriheten.

Nå har det seg sånn at homoterapi i alle sine former er bevist gjennom et utall studier til å være både ineffektivt og skadelig. Selvmordsraten går opp blant dem som blir utsatt for det. Mange sier det er frivillig å gå til samtaler og eventuell terapi. Til det vil jeg si at når man har et medlem av et kirkelig samfunn som blir fortalt gjentatte ganger at homofili er en synd, og eventuelle valg om å leve ut denne livsstilen vil føre til utestengelse av hele ditt sosiale nettverk, er det lite ved dette som oppleves som frivillig synes jeg…

Og nettopp dette er det jeg vil ta tak i. Hvis en person med autismespekterforstyrrelse (heretter ASF) er homofil, medlem av et slikt samfunn og får disse beskjedene. Hva slags konsekvenser kan det har?

Mennesker med ASF har problemer med det sosiale fra før av. Sjansen for at dette samfunnet er det eneste sosiale nettverket personen har øker kraftig.

Mennesker med ASF har betydelig økt sannsynlighet for å begå selvmord…

Personer med autisme og Asperger syndrom og suicidal atferd

Les lenken for fagfellevurdert forskning. Kort fortalt, selvmordsraten, selvmordstanker osv. er ALARMERENDE høy. Litt avhengig av alder, så er raten opp til 66% av voksne har hatt selvmordstanker og 35% av disse har forsøkt/klart og utføre selvmord.

Så jeg trenger kanskje ikke gå i detalj hvordan en homoterapi kan påvirke en person med ASF. Hvis selvmordsforsøksraten blant mennesker på spekteret allerede kan være så høy som 35 %, og denne typen samtaler har en tendens til å øke selvmordsraten blant de som blir utsatt for den? Ja, da vil jeg si at problemet raskt blir astronomisk…

Så vil de som forsvarer «sjelesorgsamtaler» og andre typer samtaler man har som inneholder ord som «homofili er en synd» helt sikkert si at dette ikke er deres intensjon. Det er det aldri. Selv de som absolutt har det som intensjon vil aldri innrømme det. Men til syvende og sist, er det verdt å ta sjansen?

For det er vel der jeg lander. Ja til forbud. Ikke fordi du ikke skal kunne tenke det du vil. Men det er faktisk ikke alt som må sies. Vil du virkelig ta sjansen på at ordene du ytrer er de ordene som tipper mennesket foran deg inn i en dyp depresjon som til slutt tar livet av de? Må du nødt til å si akkurat det du mener til enhver tid, selv om det kan føre til ureparerbar skade? Må man helt nødt til å si til et menneske som er homofilt at det er en synd. Kan man ikke si: » Gud elsker alle likt, og til syvende og sist er det den sterkeste meldingen som står i bibelen. Du er elsket akkurat som du er.»

Forbud bør innføres for å sette et klart eksempel. At vi som samfunn ser deg som likestilt oss uavhengig av din legning, derfor er vi imot ethvert forsøk på å påvirke din legning den ene eller den andre veien. Signalet fra oss som samfunn bør være sterkt og utvetydig. Der skade skjer, må ytring og trosfrihet kunne vike litt. Det er for mange sårbare mennesker der ute. Og dette har pågått lenge nok.

– Helene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *