Autisme · Barn · Glede · Høytider · Jul

Autisme og julekalendere…

En julekalender er noe av det morsomste man kan ha, ikke sant?

Tja, det kommer jo litt an på! Det er mange utfordringer man kan ha med julekalender når man har autisme. Jeg tenkte jeg skulle gå gjennom noen potensielle problemer som kan oppstå og noen løsninger som er mulig.

For det første, man må vurdere hva barna takler best. Vanlig julekalender med sjokolade/lego osv eller pakkekalender. For barn med ASF (autismespekterforstyrrelse) kan det å ha en vanlig sjokoladekalender med den helt forutsigbare nisseformede sjokoladen være best. Men selv med disse kan det utvikle seg noen utfordringer. Nemlig at formen på sjokoladen forandrer seg eller at smaken er feil.

Når det gjelder sjokoladekalendere er da løsningen å overføre det til en pakkekalender, kjøpe den sjokoladen barnet foretrekker, pakke den inn og henge den opp.

Pakkekalendere:

For mange så er dette med innpakning et problem. Mange har stor glede av å ha pakkekalender, men takler ikke at de ikke vet hva de får. Cellofan eller bare henge opp uten å pakke det inn er jo en løsning her.

Hvis kalenderen skaper for mye stress, heng den et annet sted enn midt i glaningen. Den kan jo henge på mamma og pappas rom også.

Hvis barna fortsatt ikke takler kalenderen er det fint mulig å spørre (med forutsetning at man kan kommunisere tilfredsstillende med barnet) hva de ønsker å på kalenderen. Her kan det være lurt å være litt føre var. Vi har jo ikke all verdens god råd vi med barn med ekstra behov, så det å komme forberedt til denne samtalen kan være lurt. Kom med forslag og eksempler. Hvis du vil ha litt aktiviteter inn i kalenderen, kan du jo foreslå de ekstra 15 minuttene med spilletid eller at man kan bestemme middagen. Her er det kun kreativiteten som setter en stopper. Tenk hva som kan være viktig for ditt barn og kom med forslag om dette. Det er ganske mange barn med autisme som henger seg litt opp og kan trenge litt hjelp til å komme på ting. Og det å forstå verdien av ting, er ikke så enkelt for mange.

Blir det fortsatt for mye, kan man ha sjokolade/annet godteri/aktiviteter barnet liker i ukedagene og litt ekstra i kalenderen i helgen.

Aktivitetskalender kan være løsningen for noen.

Forutsigbarhet er ofte viktigst for barn med autisme. Hos oss er de første 3-4 dagene et mareritt, og så er regelen satt for hvordan kalenderen fungerer, og da er det ikke mer mas før morgenen etter.  Sånn kan det være for mange, så da er det viktigste du kan gjøre er å vurdere hvor viktig det er for deg?

For når det gjelder juletradisjoner er det ofte egne ideer om hvordan noe skal være som setter en stopper for oss.

Så skal jeg si noe som jeg ikke sier så ofte, hvis det er viktig for deg som mamma eller pappa at noe skal forbli en tradisjon, så er det LOV! For meg er pakkekalenderen den ene tingen jeg har holdt på så hardt jeg bare kan. Det er kanskje teit, men dette var viktig for meg. Jeg har ikke cellofan, men vanlig papir. Jeg har en vanlig kalender med forskjellige ting i som henger i stuen. Så er det ikke sånn at jeg ikke er villig i det hele tatt å justere på denne tradisjonen, men det var viktig for meg at vi prøvde og øvde så hardt vi kunne før vi ga opp. Kampen er, for meg, verdt det. Og barna synes det er lettere og lettere hvert år.

Så skal det sies, kalender er noe vi har i 24 dager frem til jul. Det gjør det til en ypperlig treningsarena! Ikke like lett å øve på julaften…

Så min oppfordring er å prøve seg frem. Og hvis du finner din oppskrift, ikke vær redd for å bruke den. Men vær heller ikke redd for å utvikle den. Hvis du vurderer det slik at et år er barnet ikke klar for julekalender, så kan det hende at vurderingen din er annerledes neste år. Og begge deler er HELT LOV!

Så lykke til i jakten på å få til en autismevennlig jul som også tar hensyn til alle andre i familien <3 Det er en vanskelig balansegang å gå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *