Anmeldelse · Autisme

Anmeldelse: Kjære Gabriel (bok)

Av Halfdan W Freihow

Fra bokens bakside:

«Vi trenger å ha en vegg i ryggen, du og jeg. Noen ganger er det nok med en håndflate som stryker, andre ganger behøver vi hele reisverk av innsikt og fatteevne for å ikke falle, tumle ned i uforstand og rådløshet og angst. Enkelte ganger er vi hverandres vegg, iblant er du min, men ofte må jeg være din alene, for du snubler og faller så lett. Og da, Gabriel, hender det at jeg blir redd, når jeg selv ikke har noe å holde fast ved, noe å klamre meg til, bare vind og lys og åpent hav, og du ramler utfor all begripelse.»

Avisene skrev mye flott når boken kom ut:

«Klokt, nærværende og vakkert om et autistisk barn…vekker både smil og rørelse samt en sjelden innsikt hos leseren.» – Dagsavisen

«Når bråket etter årets bokhøst har lagt seg, vil det fremdeles finnes noen bøker igjen i hyllene som vil ha betydning i folks liv. Kjære Gabriel av Halfdan Freihow er en slik bok.» – Adresseavisen

«Uten snev av dyneløftermentalitet i pakt med tidens rådende privatiseringsideologi, har Halfdan W. Freihow har skrevet en klok og lydhør kjærlighetserklæring.» – Bergens Tidende

«Kjære Gabriel er intens lesning, svært velskrevet – og så blir vi litt klokere.» – Aftenposten

«Boka er modig og selvutslettende … Halfdan Freihow skriver om det å komme til kort. Nettopp skildringen av kjærlig ufullkommenhet gjør boka sterk og betydningsfull.» – NRK

«En medlevende skildring av livet med Gabriel og hans univers, fylt av respekt og kjærlighet.» – VG

Jeg vet ikke om jeg kan skrive noen bedre anmeldelse enn andre allerede har. Jeg kan si at mens jeg bladde gjennom sidene i den lille boka, mens tulla leker i badekaret ved siden av meg, rant tårene ned kinnene mine det ene øyeblikket og latteren trillet det neste. Og min kjære datter så svært forvirret ut der hun satt med såpebobler i ansiktet og håret sitt. Boken er skrevet med fantastiske beskrivelser av verden som rammer inn denne familien. Og om enn noen ting alltid er kjente problemstillinger, er andre ukjente for meg og jeg føler at jeg fikk et godt innblikk i en annen families utfordringer og gleder.

Det beste med boken var allikevel for meg å lese en fars perspektiv. Det er en utrolig viktig innsikt for oss autismemammaer å virkelig kunne få se verden gjennom en autismepappas øyne. Og for fedre ville jeg tenke at det er enda flere kjente følelser og tanker i denne boken!

Må gi den en 4,5 på terningen altså! Anbefales!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *