Autisme · Barn · Politikk

Valgdag og autisme

Jeg sitter å ser ut vinduet der regnet faller tett i tett. Vinden blåser hardt, såpass mye at det å gå ut føles svært lite fristende. Det er valgdag og en av de viktigste dagene i år. Jeg, og forhåpentligvis tusenvis av andre skal bruke stemmeretten vår! En stemmerett som har kostet mye for mange. Stemmeretten har ikke alltid vært en selvfølge. Historisk sett var det først kun de som var av rett byrd som kunne stemme. Så var det menn som kunne lese. Deretter menn. Til slutt kvinner. Men alle får ikke stemt i dag heller. Rapporter kommer inn fra vårt lille land om mennesker som har stemmerett som ikke får brukt den på grunn av at de ikke kan gjøre rede for hva de skal stemme med ordene sine. For du må ha masse ord for å kunne stemme. Det holder ikke med bilder. Hvis man ikke kan lese blir det også vanskelig. Selv om du «har stemmerett» blir foreldre vist bort med sine handikappede voksne som nå vil til stemmeboksen.

Men det er få personer dette gjelder, for som oftest kommer de ikke til stemmeboksen i utgangspunktet. Det krever nemlig mye å ta seg til et stemmelokale for å stemme på et parti som bryr seg om deg. Dessverre er det slik at det ikke er lett for noen med funksjonshemminger å stemme. Det er mange problemer som dukker opp. Du må bruke tid på å få de til å forstå hva de stemmer på. Du må bruke tid på å forberede dem på den faktiske stemmeprosessen. Deretter må man ta seg tid til å få dem til lokalet, tilrettelegge slik at de får gjort det de skal på en god måte og dermed få dem hjem igjen. Hvis ikke mor eller far gjør dette, er det sjeldent til aldri at det blir gjort i en bolig.

Adresseavisen skriver i sin artikkel:
«En grundigere undersøkelse etter valget i 2005 viste at det slett ikke hadde blitt noe bedre, heller tvert om. Bare ca. 20 % av stemmeberettigede personer med utviklingshemming hadde stemt mot over 60 % i befolkningen ellers. Internasjonale studier har vist at personer med utviklingshemning som bor sammen med sine familier i langt større grad stemmer ved valg enn personer som bor i bofellesskap/bolig med omsorgsstøtte. Personer som bor i bofellesskap benytter stemmeretten dersom en eller flere andre i bofellesskapet stemmer.»

En skremmende sannhet. Artikkelen er fra 2009, men jeg må si jeg tviler på stor bedring.

Og sannheten er jo at det er vanskelig å få til at en person med store utfordringer kan få til å stemme på det partiet som er best for dem selv, som beskrevet i en artikkel i Bergensk Tiende i 2015

Dette er et utrolig vanskelig tema, med utrolig kompliserte utfordringer. Og derfor er jeg enda mer takknemlig for at jeg har stemmerett. Og mulighet til å bruke den! For mine barn trenger at jeg stemmer på et parti som støtter dem og sørger for at vi går fremover, og ikke bakover. Som påtar seg ansvaret for barna mine når de blir voksne. Som velger å være en trygg havn og ikke tar fra de svake. De svakeste.

Nå skal ikke jeg sitte her på valgdagen å be noen stemme på det ene eller det andre partiet. Jeg er ærlig litt i villråde på hva jeg hadde rådet folk til. Men det jeg ber om er at alle som kan stemme gjør det. Og når dere blar gjennom programbladene for partiet du lurer på å stemme på, stikk nesa innom hvordan de har tenkt å løse problemene til de svakeste gruppene i samfunnet er. Når du har sjekket hvem som gir skattelette, eller bompengepolitikk og det kanskje står mellom et par partier, ta en kikk og se om det er noen av dine aktuelle valg som kanskje legger fokus på en svak gruppe du kan tenke deg å hjelpe. Sjekk om ditt parti er en trygg havn for noen. For vi trenger litt trygge havner. Det er litt for sjøete under dagens båttur. Og gårsdagens… Så det hadde vært fint om vi sammen kunne velge noen som velger å investere i havner til alle!

Her hjemme i Porsgrunn er det fortsatt uvær. Jeg gruer meg til å karre meg uti bilen gjennom regn og kald vind for å gjøre plikten min, men ut skal jeg. Jeg pleide å gi blaffen i all politikk når jeg var yngre. Men nå ser jeg. Nå forstår jeg. Så ut for å stemme er jeg nødt til. For barna mine <3

 

Mer om valg hos Autismeforeningen og hvordan du kan stemme.

2 thoughts on “Valgdag og autisme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *