Autisme · Barn · Foreldre · Glede · Høytider · Jul · Stress · Søvn · Tilrettelegging

Julen er rett rundt hjørnet! DUKK!!

For sånn føles det her i huset. Vi grugleder oss til jul. Egentlig ikke helt greit å si har jeg hørt, men det er det som er sannheten. Vi synes det er hyggelig å feire jul, men det tøffe tak her i huset med de rare i!

Tenkte jeg skulle starte med en liten oppdatering og ærlige ord om forberedelsene til jul så langt. Den dryppende julepynten fungerer som den skal. Mor og far har fått opp lys og pynt i rolig tempo og barna har ikke reagert stort på det. Juletreet er som vanlig veldig spennende, men en løsning med falsk juletre på lekerommet har vist seg å gi en god distraksjon fra mamma sitt tre! (Ja, ja og pappa sitt).

Julekalender er som det har vært hver eneste jul. Et mareritt i 4 dager og så roer det seg ned. Men jeg kan skjønne de som ikke orker dette styret. Den 3. dagen ville jeg egentlig rive ut mitt eget hår, men jeg minnet meg selv på at slik var det i fjor og. Men leggene mine var svært blå de dagene!

Jeg har blitt spurt om det er verdt å ha pakkekalender når barna blir så ivrige og sinte de første dagene, og om enn leggene mine absolutt synes vi skal kutte det ut, nekter hodet og hjertet mitt å gi seg. Når barna klarer å roe seg så er de nemlig veldig glad i kalenderen sin, og synes det er hyggelig med pakke på morgenen.

For de der ute som ikke orker dette, det skjønner jeg godt, men noen tips har jeg.

  1. For noen er det innpakningen som er slitsom, heng gaven der uten papir.
  2. For noen er det uforutsigbarhet som er stress, kjøp flere av de samme. Eksempler er Pokemon kort eller matleker.
  3. For noen er det å se alle pakkene som er vanskelig, ta ut en og en så barnet ikke ser hvor mange det er hele tiden!
  4. For noen er lekene FOR morsomme. Velg noe de liker, men ikke elsker.

Det er vel de vanligste problemene og løsningene jeg har vært borti. Jeg personlig regner med at barna nå venner seg til og husker lettere hvordan systemet med disse pakkene er og kampen skal i teorien ihvertfall bli lettere de neste årene. Men med julekalendere som med alt annet, må man bestemme seg for på forhånd om man er interessert i å ta kampen. For meg har julekalenderen vært den ene tingen jeg hardnakket har nektet å endre fra «normalen».

En annen ting vi har oppdaget er at pjokken har ENORM glede av å gi bort ting! Så lille julaften skal vi ha juleverksted så de kan lage noe de kan gi til mim, bess og tante på julaften. Vi gjør det så kort før slik at de ikke må vente så lenge før de får gitt det til dem!

Julebordet er overstått og svært vellykket. Jeg har fått dekket mitt behov for både juleselskap, jentekveld og julebord, så det må regnes som en god kveld!

Den neste uken skal det ikke skje stort annet enn vasking og forbereding av barna på juleselskapet på julaften. Mange synes kanskje det er stusselig for oss med kun et juleselskap i julen, men vi velger å se på det som en god ting. Da kan vi kose oss på barnas premisser istedet for å slite ut hele familien med vanskelige dager og selskap.

Pysjene er kjøpt inn og klare for lørdag og vår helt annerledes jul er iferd med å bli en virkelighet i år igjen. For det er barna vi feirer jul for, så da må vi som voksne se på hva som kan gjøres for at de skal få en fin dag. For å få dette til gjør vi mye for å få det til. En av de tingene er at jeg tar juleferie tidlig! Med nattevåk mange netter i uken gjør at jeg må sove mens barna er i barnehage og skole. Dette betyr at jeg starter ferien min i dag og så fort jeg er ute av søvnmangeltåka i romjula så skal jeg fortelle hvordan det har gått 😉

Så fra oss til deg <3

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *