Autisme · Barn · Foreldre · Rutiner · Søvn · Tilrettelegging

Søvnforstyrrelser og autisme. Noen tips og tiltak.

Det er vel ingen hemmelighet at vi strever med søvnforstyrrelser her i huset. Hvis ikke det er den ene, så er det den andre! Vi har også gjort oss noen erfaringer og fått en god del veiledning på dette punktet.

Så hva var det med dette med hva definerer egentlig søvnforstyrrelser?

Jeg gikk på helsenorge.no og sjekket hva som egentlig definerer en søvnforstyrrelse. Der sto det følgende:

«Et barn kan ha søvnproblemer hvis det har ett eller flere av følgende symptomer:

 • Barnet våkner opp tre eller flere ganger i løpet av en natt minst fire kvelder i uken.
 • Barnet våkner opp og er våken mer enn 20 minutter hver kveld/natt, er oppe og går i løpet av natten.
 • Barnet må tas inn i foreldrenes seng for å få sove.
 • Barnet nekter å legge seg, kan ha raserianfall ved sengetid eller det tar mer enn 30 minutter å få lagt barnet.
 • Problemer med mareritt, nattskrekk og søvngjengeri.»

Her treffer vi på flere av punktene her i huset. Og det er noen standard ting som man bør ha prøvd før man begynner med store tiltak.

Så jeg tenkte jeg skulle dele noen enkle tiltak og våre erfaringer med dem, slik at dere der ute kan prøve dere frem. Jeg tenker kanskje dere kan spare dere for litt tid med en veilleder hvis dere allerede har testet ut de enkleste tiltakene før dere begynner med en proff. Husk å dokumentere. Når begynte dere, hvor lenge holdt dere på, hvor konsekvente klarte dere å være osv. Vær ærlig. Det høres kanskje dumt ut, men det er ikke noe poeng i å late som om du har fått til noe som ikke gikk. Kanskje veilleder har noen tips til hvordan det er mulig å gjennomføre som ikke er lett tilgjengelig andre steder.

Et tips til hvordan man kan klare å gjennomføre tross hyl og skrik er å sette en tidsgrense for hvor lenge du skal prøve et tiltak. De anbefaler generelt 2 uker. Og hold deg til et tiltak av gangen. Da er det lettere å gjennomføre og å se hva som fungerte. Dessuten er det slik at når du kommer igang kan det hende det funker å holde det vedlike hvis du bare har holdt på med en av gangen i starten. Eksempel. Leggerutine kan gjennomføres sammen med andre tiltak, men bør startes på alene.

 • Leggerutiner. Dette er sååå lett å si og såååå vanskelig å få gjennomført hvis barnet er uinteressert i å legge seg. Her er det dessverre ingen kjære mor som de sier. En rigid leggerutine er akkurat det som må innføres.

Hos oss er leggerutinen så rigid at tulla går til kveldsstell klokken 19.15 hver dag. Vask, stell, bleie, pysj, tannbørsting, seng. Deretter er det lese den boken hun vil lese, og synde de 2 samme sangene som vi har sunget for dem siden de var babyer. Det samme skjer med pjokken 19.45. HVER dag. Jul, bursdag, ferie eller hverdag. Mine barn klarer seg aller best med de samme rutinene hver kveld. I perioder har eldstemann hatt problemer med innsovning, men da har vi fulgt ham inn hver gang og lagt ham med minst mulig styr. Det er ikke sånn at ikke jeg har sett meg selv dødsirritert klokken halv ti sende ungen i seng. Men hver gang jeg har gjort det, har jeg oppdaget hvor mye mer effektivt det er å holde seg rolig og gi minst mulig reaksjon på at han spretter opp igjen. Selv om jeg må innrømme at jeg har sjekket om det var en fjær i senga som sendte ham rett i retur.

Dette tiltaket vet jo de fleste om. Ingen overraskelser der i gården!

 • Søvn på dagen. Hvis barnet fortsatt sover på dagen bør dette kuttes ned eller justeres til tidligere på dagen.

Mine sluttet begge å sove på dagen  til normal tid, så dette løste seg fint her.

 • Fysisk aktivitet på dagen er viktig.

Null problem med mine to, men vi har økt aktivitetsnivået på tulla for å prøve å slite henne mer ut nå som hun har utviklet en søvnforstyrrelse. Dessverre ser ikke dette ut til å ha nevneverdig effekt.

 • Få dagslys

De fleste barn i barnehager får dette helt naturlig, og i helgene er det ikke et alternativ å sitte inne å kope her i gården uansett…

 • Noen anbefaler såkalt søvntrening. Dette er denne «la barnet gråte» metoden i forskjellige varianter. Denne har jeg brukt i lite på mine, da den generelt byr meg imot, men mange har hatt god effekt av det, så jeg skal ikke si jeg ikke anbefaler den. Jeg har bare lite erfaring med den.
 • Null skjerm 30-60 minutter før leggetid.

Jeg må dessverre innrømme at denne får vi ikke til her i huset. Det fører til så stor frustrasjon at det går utover all mulig ro den siste timen før leggetid. Dette har vist seg å være så destruktivt for de andre rutinene at vi har valgt å si at denne får vi ikke til. Men får du det til, er det helt sikkert det beste! Vi prøver å sette igang andre aktiviteter før leggetid og innførte lesing av bok i rutinene for å få til en lenger periode borte fra skjermene.

 • Ro. Å roe ned før kvelden, ihvertfall en time før leggetid, gjerne 2 er viktig for å fremme god innsovning.

For oss med autisme i hus nytter det ikke med uplanlagt ro. Det å fylle timene med ingenting forutsigbart er ikke ro. Så her er det å spille brettspill hun liker eller lese bøker og andre aktiviteter som er rolig så lenge vi får til før legging begynner.

 • Medisinering. Melatonin/vallergan er de vanligste

Dette skal vokter jeg meg vel for å anbefale. Ikke fordi jeg mener at folk ikke skal gjøre det, men jeg er ikke lege eller ekspert og vil ikke anbefale medisiner uten nødvendig bakgrunn. Jeg kan dog fortelle om vår erfaring. Vi har prøvd vallergan, syrtek og melatonin uten bedring. Andre forteller om kjempeendringer for barn som har begynt med disse. Realiteten er at det er veldig individuelt og du må vurdere dette som en MULIG løsning, men ingen garanti.

 • Til slutt, mat. Man bør ikke spise rett før man legger seg for magen bruker litt tid på å fordøye. Når magen fordøyer er det slik at det nervesystemet vårt (det sympatiske for de som bryr seg) jobber på og dermed er det ikke optimalt å sove da. Vi spiser 1 time før leggetid.

Det er tøft å leve med søvnforstyrrelser i huset. Mellom mine 2 barn har vi perioder (og med perioder, mener jeg 3-4-6 måneder) med søvnløse netter 5-6 ganger i uken. De avløser gjerne hverandre, slik at vi har 3-4 timers søvn på den ene voksne og en stusselig time eller to til på den andre. Dette tærer på psyken, forholdet og helsen. Man blir lett syk når man har hatt mange nok slike netter. Og dagene blir ufattelig lange. Jeg anbefaler å søke avlastning. Jeg anbefaler å be om hjelp fra de rundt. Alle monner drar. Ta vare på deg selv!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *