Autisme · Barn · Barnehage · Bursdag · Foreldre · Glede · Høytider · Jul · Skole · Søvn · Vinter

Adventstiden er igang… Lykke til alle sammen <3

For for oss familier litt utenom det vanlige kan det av og til oppleves veldig sånn. At man ikke egentlig har funnet noen ordentlig god måte å holde stresset rundt jul nede. Som de fleste vet er stress noe som kommer ved positive eventer i livet og negative, spesielt for barn som mangler en god del av selvreguleringsevnen, og dette kommer til syne når noe er ustyrtelig gøy! Det ser vi endel av her i huset også. Men som du vet, er selvreguleringen enda dårligere her i huset. Og nå går vi inn i en tid med masse styr, lys, dufter og tradisjoner som vi ellers er spart for!

I desember er det mye som skjer for oss. Vi har vennepar med barn, og 2 barn har busrdag i desember. Noen ganger må vi velge, hvis de skal ha samme helgen, hvilket vi skal gå i. Men sannheten er jo at det er som oftest et barneselskap og ett familieselskap, så da kaster vi oss på det som passer. Med den ungen som klarer det.

I tillegg er det jo veldig mye annet som skjer i desember. Barnehage og skole har diverse aktiviteter som barna er med på, og disse er mer eller mindre tilrettelagt. For junior er det ganske enkelt, da de er i et helt annet bygg enn resten av elevene, men tulla vår er midt i sin vanskelige periode, og barnehagen har begrensede muligheter for lignende skjerming. I fjor til jul var det de i barnehagen som synes jeg skjermet henne for mye, men i år er jeg ikke like sikker på at det er tilfelle.

For å gjøre juletiden litt lettere har jeg funnet noen små enkle tiltak som ser ut til å hjelpe mine to i sin hverdag, så da tenkte jeg jeg skulle dele litt av min erfaring 😉

Julepynt er vanskelig: den lyser, har fine farger, er morsom å leke med osv. Så for at det ikke skal bli for mye på en gang, har vi oppfunnet «dryppende julepynt» her i huset. Det vil si, pynten drypper gradvis ut i huset fra kjelleren. Sakte, men sikkert pynter jeg i hele desember. Jeg setter ofte ut den fineste og morsomste pynten først! Og hvorfor i alle dager gjør du det, tenker du. Jeg kunne jo tatt den sist og hatt kampen mye kortere. Men jeg ser på dette som en ypperlig sjanse til å trene med barna. Hva skal man IKKE leke med? Selv om det er gøy! Så er det ikke sånn at de ikke får lov til å ta litt på det og se på det. Men det skal ikke flyttes på. Tanken er at da har vi MANGE treningsmuligheter i desember ( eller fra første advent). Dermed er kanskje kampen mindre til neste år tenker jeg! Det er iallefall håpet!

Adventstiden i år kom litt brått på meg… «Hvordan i alle dager kan den ha gjort det» tenker du kanskje. Vel, vi sover ikke veldig mye for tiden, og for første gang på over 3 uker sov tulla en hel natt natt til søndag. Så jeg var helt i tåka hele dagen! Merkelig at tilnærmet nok søvn kan slå deg ut på den måten, men siden denne søvnforstyrrelsen startet i juli, så er det vel kanskje ikke så rart allikevel. Jeg tenker det ikke er så veldig farlig for jeg kan aldri ha adventsstaken tent uansett, for junior er besatt av å blåse de ut. Det hjelper ikke hva noen sier, han MÅ blåse de ut.

20161130_102257

Så dagen etter dagen, når barna var dratt, fikk lyset stå i fred en stund. Når barna kom hjem var lyset slukket, men lysene sto der allikevel i håp om at de skulle venne seg til det. Heldigvis er ikke dette sååå interessant lenger, og lysene har stått stort sett i fred.

Tirsdag hang jeg opp den lysende dråpen i vinduet, og den synes tulla er kjempefin.

20161130_105546
Man ser dessverre ikke lysene inni så godt på denne tiden av døgnet <3

Denne er jo mer enn høyt nok oppe, så derfor lar hun den fint være, men i dag:

20161130_102206

I dag kommer disse, og jeg VET hun kommer til å elske dem. Så da forbereder jeg meg på intens trening så fort hun kommer hjem.

Junior er ikke like opptatt av julepynten, men tidligere år så vi at når all pynten kom på en gang, var det vanskelig. Litt for mange endringer på en gang. I morgen kommer derimot julekalenderne opp, så da blir det kun det som kommer frem den dagen <3

Så lykke til alle dere andre i disse uforutsigbare juledagene. Ha en så fredelig som mulig adventstid!! <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *