April · Autisme · Barn · Foreldre · Lightitupblue

2. April – Den internasjonale autismedagen.

Når jeg googlet bilder med søkeordet 2.April dukket det 3 (!!!) bilder opp av relatert direkte til autisme… Dette er en av dem:

Slenger jeg på ordet «autism» er selvsagt siden full av bilder. Men jeg må si jeg ble skuffet over å se at det kun var 3 stusselige bilder på hele den siden. Jeg vet ikke hvor mange bilder det er på en sånn side, men de 3 måtte jeg se godt etter for å si det sånn. Og sånn skal det jo ikke være synes jeg! Her har vi den internasjonale dagen for autisme og den må jo opp og frem.

Jeg har tatt meg tiden til å lese litt rundt på nett. Der finner man jo som kjent mye rart, men også mye nytt. Noe som var nytt for meg er en organisasjon som heter Autism Speaks. Ikke at organisasjonen i seg selv er ny for meg, for det er en av de største organisasjonene i USA. Men heller det som visstnok er en del av mantraet deres, overrasker meg. De støtter forskning som leter etter en kur for autisme. Dette er jo et komplisert tema. Det er mange som mener det er helt i orden, og andre mener det er dumt fordi det indikerer at det er noe «galt» med mennesker med autisme. Nå skal det sies at denne organisasjonen også støtter forskning innen alle andre felter i autisme, både tilrettelegging og genetikk (for å forstå når/hvorfor autisme oppstår) osv. De er også en ganske stor drivkraft innen «Autism awareness»-konsepter som noen mener burde vært «autism acceptance» istedet.

Så i feeden min på facebook har det med jevne mellomrom dukket opp «negative» poster om autism awareness, light it up blue og selvsagt denne organisasjonen. Det jeg vil få frem til slutt er vel at uansett hvilken side av gjerdet du faller ned på er det viktig å få frem at autisme som en del av hverdagen. Vi er nemlig egentlig alle opptatt av det samme, men velger ulike veier til «Rom», om du vil. Vi ønsker best mulig liv for våre barn og voksne samfunnsmedlemmer med autisme.

Du trenger ikke gjøre stort for å gjøre noe stort! Her i huset har vi tenkt til å gå gjennom garderoben og plukke ut blått, hvis vi har det. Men hvis vi ikke har det i skapet allerede, så dropper vi det faktisk. Og hvorfor? Jo, for det viktigste du kan gjøre for autisme og de som har det, er å vite at de finnes, akseptere at de er annerledes og se på dem med vennlige øyne. Ikke medlidende, ikke tenke «stakkars deg», men å se dem, se behovene deres, forstå at de ikke kan noe for merkelig og av og til støtende adferd, og gi dem rom. Forstå at her er det andre ting på gang. Ikke dømme for strengt. Være villig til å tilrettelegge for at de kan ha et best mulig liv, selv om det betyr at du må gi litt mer av deg selv.

Nøkkelen til et godt liv for disse menneskene er din forståelse og godhet for dem. Så er det flott om du vil ta på deg blått i dag. Men på ingen måte nødvendig. Det er den indre endringen som er viktig, ikke hvilken t-skjorte du tar på deg en dag i året!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *