Autisme · Barn · Foreldre · Hjelpemidler · Tilrettelegging · Vann

Bading vs dusjing

Enda en av disse tingene som er litt utenom det vanlige her hos oss.

Vi har dusj. Det anser vi voksne som den beste løsningen på ett lite bad!

shower-1027904_1920
Vi har lenge hatt problemer med å få ungene til å dusje. Sannsynligvis handler det om oversensitivitet. Veldig mange mennesker med autismespekterforstyrrelse lider av denne tilleggsvansken. Jeg har blitt fortalt at opptil 70% har det i en eller annen grad, sammen med autismen. Sånn for å være HELT sikker på at disse menneskene har det så vanskelig som mulig!

Og det er ikke så enkelt som at det er lyden alene som gjør dette umulig for mine små. Styrken på vannstrålene, varmen i vannet, kombinasjon av alt sammen… Og helt sikkert ting som jeg ikke klarer å tenke ut. Og det er ikke sånn at barn med autisme nødvendigvis kan forklare nøyaktig hva som ikke fungerer for dem selv om de har aldri så gode språkevner. Mim har jobbet som spesialpedagog med ett uant antall autister i sin tid i skolen. Hun fortalte meg her en dag at hun ved flere anledninger har spurt høytfungerende autister hva som er galt, og fått til svar «vet ikke». Som om hjernen deres registrerer noe som er «galt», men ikke hva det er.

Frem til nå har det fungert fint med en (enorm) balje inne i dusjen. Fyll den opp før barna kommer inn, og fiks ferdig. Men nå er pjokken VELDIG stor for den lille balja si… og tulla er ikke akkurat en baby lenger hun heller. Så nå må vi se om vi kan få anskaffet ett badekar:


Av en eller annen grunn er det ikke noe problem med bassenger og badekar. Så om enn vi ikke akkurat foretrekker ett badekar, så er vi i sparemodus. Kampen om dusjen valgte jeg å droppe. Jeg innså at jeg ikke ante hvordan det føltes med disse stålene mot huden, lyden i ørene. Mange klarer å trene barna sine til å dusje, og med tiden kan det være kjekt om de lærer det. Men faktum er at det er mye enklere å forstå når man har ett godt språk. Og jeg venter til det er mulig å forklare, gjøre avtaler, lytte til det de har å si om opplevelsen. Hva om de vil ha det varmere…kaldere…øreklokker…ja kanskje vi kan tilrettelegge. Akkurat nå vet jeg ikke hva jeg skal fikse. Så da skaffer vi oss ett badekar.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *