Autisme · Avis · Barn · Foreldre · Kommunen · Skole

Mamma er i avisa!!! (#detnytter)

Det høres helt klart større ut enn det er! Jeg satt her en dag i fred og ro… Å nei, det var noen andre det! Rettelse, jeg satt her med søknader og klagesaker som skulle skrives, innhentes informasjon, kopiere opp, anonymisere for å kunne sende til en fagperson som skulle lese og komme tilbake til meg med anbefalinger… ja kort sagt, titalls timer med arbeid var gjort og siste finish sto for dør. Jeg tok meg en dyrebar pause og åpnet fredelig (ish) avisa på morgenkvisten. Overskriften gjør sitt:

«Kutter i helsetilbud, men bruker hundretusener på politikertur»

«I alle dager», tenkte jeg. Joda, der sto det svart på hvitt i Varden. Politikerne i vår hjemkommune skulle sende 21 delegater til Brussel. På studietur av alle ting… De skulle fordype seg i EU-systemet. Dette hørtes merkelig ut for meg. For ikke lenge siden satt jeg på foreldremøte ved avlastningsinstitusjonen som sønnen min bruker. Der fikk vi beskjed om at kommunen forventer at de skal spare inn. Ett tilbud som allerede er mildt sagt skrantende allerede. For en liten uke siden, fikk jeg avslag på plass ved spesialavdelingen for barn med autisme her i kommunen. Denne avdelingen er fra første til syvende klasse med hele 5 (!!!) plasser tilgjengelig. I tillegg gjør de kutt i den andre enden, sykehjemsplasser. Den andre gruppen mennesker som ikke klarer å ta vare på seg selv.

Nå må jeg si at jeg ØNSKER at våre politikere skal etterutdanne seg og øke sin kompetanse så mye som mulig! Jeg vil ha politikere med god forståelse og god kompetanse. Men her er det vel den sunne fornuften som må råde føler jeg. Og den sunne fornuften er:  Hvis man ikke kan betale husleien eller strømregningen, så må man droppe turen! Uansett hvor god grunn jeg har til å dra på tur!

Jeg har fått anbefalt flere ganger å flytte fra denne kommunen. Å bli kommuneflyktning for barnas skyld! Jeg har bodd hele livet mitt i denne kommunen! Og om enn jeg ikke er villig til å gå så langt å si at jeg aldri ville flyttet herfra, så forestilte jeg meg nok når jeg fikk disse barna at jeg kom til å prøve å bli boende på samme plass til de ble voksne. Her er familien min kort vei unna, og gudene skal vite at vi trenger det lille nettverket vi har så nært vi kan få det. Her er kjente butikker, ett lite bysentrum, men stort nok til et handlesenter. Omgivelser og folk, kjent og kjært. Alt mine barn trenger for å kunne utvide verden sin i sakte fart, uten å måtte reise lang vei.

Jeg sendte en melding til lokalavisa. Så ble det avisartikkel da… Journalisten visste ikke at det bare var 5 plasser til barn med autisme her i fjorden. Så kanskje det var på tide… få litt lys på saken. Så håper jeg at det blir med avisartikkelen i lokalavisa, at jeg får dem til å se på hvordan man kan omprioritere litt. Kanskje legge litt sjela i å få til noe for dem med autismediagnoser. De har så mye potensiale, hvis man bare hadde satset!! Bruk penger nå, og spar inn i det lange løp! Det er utallige studier som viser at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å sette inn pengene på tidlig stadium. Da redder du mange voksne fra å måtte bruke uforholdsmessig mange trygdeløsninger, institusjonsplasser o.l. Dette lønner seg for ALLE. Og de på spekteret, ja de får bedre livskvalitet og autonomi! For en glede for alle. Å kunne hjelpe noen som strever, å kunne gjøre de istand til å ta vare på seg selv. Det er vel det vi ønsker?

Når artikkelen var ute, tok det ikke lange tiden før det kom mang en tilbakemelding. Alle med støttende ord!

(tatt av PD)

– En skam at barn ikke prioriteres (krever innlogging til PD)

Ganske skjelven innså jeg at det hadde blitt forsidesak! Og ikke bare det, dobbel side inni. Ikke mange timer var gått før jeg kunne lese på ordførerens egne fb-side at de hadde avlyst turen. Det har vært en god del stemning her etter at det ble kjent, dette med studietur. Tror nok ikke min sak var alene om å tippe det lasset, men jeg er veldig glad for å få være med på å endre en avgjørelse som ikke tok seg noe særlig ut. Men jeg må si jeg er veldig stolt over ordføreren for å ha hørt etter! Det kan jo ikke være en dårlig ting!

Og forhåpentligvis blir behovet for en utvidelse i spesialavdelingene her i kommunen nå satt fokus på! Det er jo tross alt det vi ønsker her i huset: Mer forståelse for vanskene til barna våre, og hjelp fra verden (i dette tilfellet kommunen) til å gjøre de så selvhjulpne som mulig!


(tatt av PD)

Jeg har blitt invitert til å komme tuslende ned på rådhuset å snakke med noen der en av dagene. Så får vi se om vi kommer noen vei med denne saken og dele noen av tankene mine om skolegang for barn med autisme. Kjenner allerede på nervene! Lille meg mot den store politikken. Man tenker det er en lett avgjørelse å gå til avisa, men det kan jeg love at det ikke er. Det ble visst meg denne gangen. Og det ser ut til at kanskje, bare kanskje, det nytter!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *