Autisme · Barn · Foreldre · Hjelpemiddelsentralen · Hjelpemidler

Hjelpemidler: Overvåkning

Overvåkning er ett svært kontroversielt tema!

Desto eldre barna er desto vanskeligere blir den etiske debatten. Skal barnet overvåkes og i hvilken grad?

rotary-camera-1316677_1920
Jeg verken kan, eller vil si noe om hva andre bør gjøre. Men vår situasjon kan jeg si noe om.

Våre to er svært unge ennå, og jeg har kameraovervåkning på barna av flere grunner.

1. Vi kan aldri la de være alene. Normale 5-åringer kan i utganspunktet være på et rom alene uten konstant tilsyn. Mine kan ikke det. Frustrasjon fører ofte til blant annet kasting. Og går noe gjennom vindu, har jeg dessverre ingen garanti for at ikke barnet prøver å klatre ut og skader seg. Enten fra fallet eller knust glass o.l.

2. Humørsvingninger. Av og til begynner (spesielt sønnen vår) å gråte utrøstelig. Vi aner ikke hvorfor, eller hva som utløser det. Da må jeg kunne rushe inn for å trøste.

3. Mine 2 er som raketter…som leker med bomber… og ild. De er de mest intense barna jeg noen gang har sett når de får tid til å være sammen og trekke hverandre opp. Når en av oss foreldre er alene med barna, må vi allikevel noen ganger skille de. Det betyr å sende den av de som vil opp i andre etasje. Men de kan jo aldri være alene der! De kan jo skade seg selv! Så da var kamera løsningen hos oss.

Så veldig annerledes enn å ha kamerababycall på barna er det ikke. Men hos oss er det allikevel en nødvendighet.

Dette hjelpemiddelet er forsåvidt mulig å få gjennom hjelpemiddelsentralen. Dessverre er det ikke en enkel sak, nettopp pga. den etiske debatten rundt privatlivet til barna. Det er nok også vanskeligere desto eldre barna er. Og la oss være ærlig, for de fleste er det også unødvendig. Prosentandelen som har 2 barn som har såpass lavt funksjonsnivå at dette er nødvendig er heldigvis lav.

Skulle du likevel ha behov så ville jeg tatt det opp med kontakten din, enten IP-koordinator, PPT eller SAF (forskjellige navn, men autismeteamet fra ditt sykehus for eksempel). Sett deg inn i lovverket. Det mulig å finne litt enkel og grei info hos Datatilsynet.

Jeg vet ikke om jeg kommer til å fortsette å ha kameraovervåkning lenge. Det er noe vi kun bruker hvis vi er alene om ansvaret og må skille de slik det er nå. Ellers er vi sammen med ett barn hver når de er skilt. Jeg håper at det vil være mulig å ta bort etterhvert som de blir eldre og mer kommunikative.

 

One thought on “Hjelpemidler: Overvåkning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *