Ferie

15 års bryllupsdag i Roma

I år har jeg og mannen vært gift i 15 år. Vi får ikke mange pusterom i hverdagene våre, så vi sparte som fy, og kjøpte drømmeturen på Black Friday-salget i fjor. Mammaen min ga oss sin gave: Barnefri i 4 dager! Et pusterom vi er heeelt avhengige av. Vi valgte oss helgen som det var både Valentines og morsdag! Så nå påstår far i huset at han er fri for gaver i flere år…og jeg kommer nok til å la han slippe unna, ihvertfall neste år 😉

Vi dro til Roma!


Og det var en magisk tur! Det er en stor personlig glede å kunne skrive ett reiseblogginnlegg! Dette er en sjelden, men enorm glede for meg. Og jeg håper det blir mange av dem!

Vi valgte en av de rimeligste rommene vi kunne finne. Tanken var at uansett hvor dårlig det var, var vi to voksne mennesker som ikke hadde tenkt å være noe særlig på rommet allikevel. Vi ble SVÆRT gledelig overrasket! Rommet var stort og rent, og vi hadde valgt et i sentrum og det angret vi ikke på! Det var Bed and breakfast, og det passet oss perfekt!

Frokosten var helt passe. Den hadde NYDELIGE nybakte coissanter hver morgen, med et helt greit utvalg av pålegg og drikke.


Plassen kan absolutt anbefales. I tillegg var folkene hyggelig, og eieren/driveren satte seg ned med oss og pekte ut alle de stedene som var ekstra interessante å få med seg på ett kart. Hvis du ønsker å dra til Roma så må du huske på å ha noe som heter «Turistskatt» med deg. De «krever» den inn på hotellet når du ankommer eller når du drar. De tar også bilde av passet, så dette er kjekt å ha lett tilgjengelig.

Vi ankom Roma rundt lunsjtider. Så da var det å dukke hodet innom med bagasjen og så kaste seg ut på bena! Det tok oss litt tid første dagen å finne ut av ting, retninger og lignende. Ikke minst fordi det er en helt USANNSYNLIG mengde små gater i Roma, og i de smågatene er det gjerne en stikkvei med ett smug. Så her var det bare å holde tunga rett i munnen! Det å finne ut hva hver gate het var heller ikke det enkleste. En er jo vant til skilt her i Norge… de så mildt sagt litt annerledes ut i Roma og det tok litt tid før vi fant dem. Høyt oppe på veggen var det dette man så etter:


Nydelige plaketter av marmor med utskjærte navn. Noe litt annet enn gateskilta i Porsgrunn gitt!

Første dagen så vi litt forskjellig.Vi gikk ned til Piazza del Popolo. For at det skal kunne gis ett virkelig godt bilde av denne plassen måtte vi nesten ta en video for å få det til:

video:5

Deretter tok vi en svipptur innom Spansketrappen. Der oppdaget vi ett annet fakta om Roma! I denne byen som har DRØSSEVIS av gamle bygg, og over 1000 kirker, så er det alltid noe under renovasjon. Spansketrappen var en av dem som var det denne gangen.


Derfor ble ikke bildet optimalt, men vi har altså tasset opp den;)

I løpet av disse dagene investerte vi i 2 turer med guide. Dette viste seg å være en veldig god ide. For det første kunne du da hoppe over den milevis lange køen for å komme inn. Selv i lavsesongen var køen sinnsyk! For det andre fikk du masse informasjon om det du så på underveis.

Første turen gikk til Vatikanstaten

Vi gikk gjennom vatikanmuseene, det sixtinske kapell og kom ut ved St. Pietro (Peterskirken). Vi tok UENDELIG mange bilder, men det er tross alt ikke mulig å ta med alt her. Noen av bildene vi tok ble ikke like bra som andre, og det var nesten umulig å velge riktige bilder for alle. Så jeg har valgt ut favorittbildene mine:


The Gallery of Maps. Dette var favorittgalleriet mitt helt klart! Bare se på det taket!!! Og dette bildet er på INGEN måte en god nok replika til opplevelsen av å være der.


Pavelisten En nydelig plate av marmor


Baldakin i Peterskirken.


Nekropolis var dessverre stengt når vi var der. Sånn er det dessverre. Helt umulig å vite på forhånd;)


På utsiden av Peterskirken.


Petersplassen. Været var kommet når vi kom ut av Kirken, så mannen som har en liten interesse for fotografering, tok seg ett stemningsbilde eller 70;)

Som man raskt ser, har jeg ingen bilder av Det sixtinske kapell. Det er nemlig slik at det ikke er lov å ta bilder der inne. Vi så veldig mange som brøt denne regelen, noe jeg må innrømme at jeg blir veldig irritert av. Dessverre lot jeg det irritere meg også mens vi var der inne, og jeg måtte ta meg sammen for å ikke la det ødelegge opplevelsen for meg. Og det er vel den meldingen jeg vil videreføre. Vi tok mange bilder, men det morsomste vi gjorde på hele turen inne i Vatikanet var å se! Å oppleve! Å ta på (noen ting var ikke låst vekk, slik at du kunne faktisk stryke hendene over dem). Vi glemmer altfor fort å nyte å være der, mens vi kaster oss etter mobilen eller kameraet for å vise at vi var der. Jeg høres fort ut som en gammel dame innser jeg, men dette var den viktigste lærdommen jeg tok med meg fra Roma!

Vi kjøpte kun 3 ting mens vi var i Roma.

En julekule fra inni vatikanmuseet.

En rosenkrans fra jubileumsåret vi nå er inne i

Ett ordentlig sølvkors med sølvlenke til far i heimen, også fra Vatikanet.

Utover dette var det en ufattelig mengde krimskrams å få kjøpt, men vi fant ut at det var bedre å investere i noen få, litt dyrere ting.

Den andre turen vi var på var Ancient Rome: Denne bestod av en guide som gikk med oss til 4 plasser:

Vi startet turen fra Piazza Navona:


En av 3 fontener på Piazza Navona. Denne ble laget av en kunstner som var erkefiende (på kunstneres vis) med han som smykket ut St. Agnes-kirken. Funfact: Ingen av statuene ser på den andres kunstverk selv om de er bare 15 meter unna hverandre;)


St. Agnes kirken på Piazza Navona


Fontana di Trevi Ved et besøk bør man ifølge legenden kaste en mynt over skulderen i fontenen. Dette vil bringe lykke og sikre at man kommer tilbake til «den evige stad», og hver dag kaster turister mynter i fontenen til en verdi av ca. 3 000 euro. Pengene går til hjemløse og fattige i Roma.


Forum Romanum Temple of Antonius & Faustina


Det som er igjen av tempelet til Vestalinnene. (Forum Romanum)


Pantheon

Den siste stoppen på turen var Colosseum


Det var verdt hver krone å ha en guide på disse plassene. Det var SÅÅÅ mye informasjon å få med seg, og selv om jeg vet veldig mye er det noe helt annet å være der enn å vite hva all kunnskapen hører til.

Mens man går rundt i Roma, dumper man borti ting! Ett eksempel er Palazzo Barberini, som vi tilfeldigvis ramlet inn i når vi hadde gått oss litt bort! Utskjæringer i marmorvegger, flotte store trapper og en stor palasshage!

Vi tok oss en aldri så liten svipptur (ikke veldig svippete, men allikevel) inn i Castel Sant’ Angelo:

Vi kom oss aldri inn, men neste gang vi kommer til Roma skal jeg helt klart inn her:


Viktor Emanuel II – monumentet Dette så vi på vei forbi på kvelden, men dessverre måtte vi velge bort noen ting! Men vi fikk ett flott bilde ihvertfall:)

Rett utenfor der vi bodde hadde vi «den andre» kirken i vatikanet. Santa Maria Maggiore er den andre kirken i Roma Paven holder messe i, og noen synes denne er finere enn Peterskirken. Helt der er vel ikke jeg, Peterskirken slo meg nesten overende, Men nå har vi overvært messe her (ikke av paven) i Maggiorekirken;)

Roma var fantastisk på en annen ting også! Maten og drikke! Her i byen er det ingen grunn til å bestille fancy vin til maten, bare bestill husets egen vin, så var det som oftest en av de lokale, og svært drikkbare, vinene! Nå må jeg si, drikkbar i denne sammenheng betyr ikke at den bare var passe god, mer at den forsvant så fort fra bordet!

Maten var nydelig, og også nydelig dekorert! Man kunne lett se at de er et flørtende folk. En anbefaling er allikevel å finne noen av de restaurantene som ikke var rett ved severdighetene. Prisene på stedene ved severdighetene var merkbart høyere, og maten var overraskende nok dårligere. Vi fant oss en liten «osteria» som vant våre hjerter. Det ble med ett besøk, da vi fant dem sent, men bedre panna cotta har jeg aldri smakt!

Og siste på mat og drikkefronten må vel nevnes kaffe! Den er italiensk, og fantastisk uansett hvor du kjøper den!


Resultatet etter at jeg hadde skrytt så av maten!!

Da var bildegalskapen slutt. Vi koste oss mildt sagt noe vanvittig. Det var en pause som var sårt tiltrengt, og vi kom hjem slitne, men allikevel med fornyet mot. Og det trengte vi med alle søknader, skolemøter og klager som må følges opp!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *