Autisme · Barn · Foreldre · Søvn

Søvnforstyrrelse og autisme

Søvnforstyrrelse er noe mange mennesker med autismespekterforstyrrelse, ADHD og Tourettes syndrom ofte lider av. Junior, er som tidligere nevnt, under utredning for ADHD. Og det er ikke umulig at en utredning for Tourettes er i fremtiden med tanke på alle ticsene han har. Men søvnforstyrrelse… DET har han!

2014-04-20 15.32.29

Først skal jeg beskrive hvordan dette utarter seg. Vi har hele tiden hatt hundre prosent konsekvent leggerutine! Det er selvfølgelig mange som sier det, men her i huset er det rett og slett latterlig. Kveldstellet begynner mellom 19.10 og 19.15. Da er det bleieskift, på med pysjen og pusse tenner. Deretter er det i seng og 2 sanger… de samme 2 sangene hver kveld. Så er det nøyaktig de samme ordene før lyset slukkes. «So og ro», så «Kjære Gud» og så følgende ord: «mamma, pappa og (søsken) er glad i deg, nå må du sove godt. God natt»

Innsovning går stort sett flott! HELT unntaksvis har vi trøbbel med å få lagt eldstemann. Tulla sover etter 5 min hver dag.

Søvnforstyrrelsen kicker inn mellom midnatt og halv fem om natta. Den pågår i perioder. den korteste perioden vi har hatt er 1 uke. Den lengste er 5 måneder. Da våkner han og er våken alt fra 1,5 timer til resten av natta. Hvis han våkner før kl. 3 får jeg han stort sett til å sovne igjen etter ca. halvannen time. Våkner han etter 4 er det ingen sjanse for at han sovner. Mellom 3 og 4 det vanskelig å si, men han pleier å stå opp! 5 er morgenen… dette har vi måttet innse!

Han våkner og ligger og vrir seg og lager lyder. Noen av lydene høres ganske ut som tics. Andre høres ut som om det spiller ut en film i hodet hans. Han roterer og roterer og jeg har ved mange tilfeller måttet legge ett bein og en arm over ham for å få ham til å ligge mer stille. Av og til hjelper det slik at han sovner.

Så har vi selvsagt prøvd VELDIG mye for å hjelpe på dette. Han har halvannen seng, slik at det er plass ved siden av han til en voksen. Første forsøk var selvsagt å forskyve leggetid. Dette har jeg prøvd mange ganger. I 2 ukers bolker forskyver vi leggetid. Det har bare betydd at han får mindre søvn. Han er like mye våken og våkner like tidlig, så han går egentlig bare glipp av den søvnen han kan få på kvelden.

Han klarer som oftest ikke å få sove hvis han ligger alene, så en av oss må være med ham. Han må som oftest minnes på at han det er sovetid mange ganger i løpet av våkenperioden.

VI har vært til søvnregistrering på sykehuset, hvor vi tok EEG og en sykepleier registrerte alt som skjedde i løpet av natten, Der kom det frem at han var urolig etter midnatt… dette ble vi svæææært overrasket over å høre :/

Medisinering er ikke noe man ønsker å gjøre, men vi har prøvd med de minst avhengighetsdannende som er på markedet (i samråd med lege selvsagt). Allergi medisiner har mange ganger tretthet som bieffekt, Og melatonin har også vært prøvd… uten effekt. Så da har vi selvsagt kuttet ut det. På dette punktet har vi innsett at vi inntil videre må innfinne oss med situasjonen og gjøre det beste utav det.

Det betyr at vi har prøvd ut de aller fleste arbeidsfordelinger vi har kommet på. Annenhver natt, halve natta hver, begge oppe (ikke veldig lenge denne holdt…) og ingen oppe er dessverre ikke ett alternativ. Vi har endt med at jeg tar nattevakt, og pappa tar morgenvakt, Den enkle grunnen er at pappa blir kjempegrinete av å være oppe om natten og jeg blir kjempegrinete hvis jeg må opp tidlig. For faktum er at begge får avbrutt søvnen sin uansett. Hvis det strekker ut i tid, ringer jeg som oftest min mor for å få en såkalt «sovenatt». Da leverer vi de på ettermiddagene/kvelden og kommer og henter de så fort vi har stått opp og spist frokost. Bare for å få en hel natt i fred og ro. Da legger vi oss tidlig og står opp så sent vi får til. Og denne natten har av og til en bonuseffekt. Det virker av og til som om det bryter opp mønsteret hans og så blir det litt bedre etterpå. Selv om det ikke alltid funker, så er det VELDIG deilig når det gjør det!

Lite søvn er en del av livet vårt, spesielt i perioder. Men selvsagt er det «gode» perioder og. Som han sover helt til kl. 6 flere dager på rad! Og da er vi som nye mennesker her i huset!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *