Autisme · Barn · Foreldre · Høytider · Jul · Tilrettelegging

En annerledes jul

Her i huset har vi måttet revidere mang en tradisjon. En ting jeg har funnet som hjelper veldig er å prøve å tenke på hva er grunnen til tradisjonen i utgangspunktet?

Jul og dermed desember er fylt til randen med tradisjoner. Dette vet vi jo alle sammen, men du merker det ikke før du plutselig må tenke deg om på hver enkelt av dem for å se om de er tilpasset barna.

Emne nr. 1 som dukker opp er julekalender. Som tidligere nevnt er ikke dette helt uten utfordringer. Og jeg har fått spørsmål om hvorfor jeg allikevel holder på en tradisjon som de synes er vanskelig. Svaret er egentlig ganske enkelt. I fjor tok det 4-5 dager, og så var reglene etablert og akseptert. I år tok det 2-3 dager! Når de begge har godt språk så blir det enda enklere. Det kan hende den for alltid må inneholde de samme tingene, men det er jo greit! Vet om noen voksne som kunne tenkt seg dinosaurkalender også jeg (wink, wink).

Så var det julepynt da. Hele desember drypper sakte men sikkert pynten ut i huset. På denne måten blir det ikke så overveldende. Og juletreet skal inn tidlig, slik at de venner seg til å ha det før julaften. Jeg opplever at det er viktig å tilrettelegge der en kan, og kanskje like viktig å ikke tilrettelegge der det ikke trengs. Ja utprøvningsperioden kan være vanskelig for de små, men allikevel synes jeg det er viktig å se. Det er jo tross alt ingen grunn til å endre hvis det går helt fint!

Julaften!
Denne dagen er full av rutinebrudd. Så da har vi sett litt på tradisjoner. Julegaver skal ikke under treet. Dette blir så stressende for eldstemann med innpakka ting under treet som må ventes på? Altfor mye styr. Så da havnet vi på å la pakkene komme ut når det er åpningstid. Vi eliminerer ventetiden og håper at det holder. Hvis det fortsatt blir for mye, får vi vurdere å åpne gavene på forhånd til neste år og gi de til ham ferdig pakket ut! Men det får vi se på.

Vi skal ha på oss pysjer. Dette for å fjerne pynta tøy som virker veldig forvirrende/stressende. Det blir helt nye pysjer på begge de små som blir åpna den morgenen (vi vet noen har handla pysj til begge og henter frem disse på julemorgenen). Julestrømpa må inneholde sjokkis til pjokken og film til Tulla. Tulla får også en pakke popkorn? hun spiser jo ikke annet godteri!

Julemiddag: Lasagne. Tross alt, hva er viktigst? At de spiser det vi har bestemt er julemiddag, eller at middagen er god og blir spist. Så får vi ta julemiddag etter barna har lagt seg! Målet vårt er at vi skal kose oss, og da er jeg ikke så nøye på hvordan vi kommer oss dit. Leggetid blir som vanlig, dette er ikke en god ting å endre på da de finner det stressende allikevel.

Det blir en annerledes jul, men en hyggelig en. Og det er viktigst for oss her i huset. Så får vi se hva som må endres til neste år. Kanskje vi har funnet oppskriften i år?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *